Sir Hoy vlaggendrager, Federer gunt partner de eer

Baanwielrenner Sir Chris Hoy draagt komende vrijdag de Britse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Dat heeft het Brits olympisch comité BOA gisteren bekendgemaakt.

De 36-jarige Hoy doet de komende weken aan zijn vierde Spelen mee. Daarin won hij in totaal vier gouden medailles. Bij de vorige Zomerspelen in 2008 mocht Hoy in Peking de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie. In China had hij drie keer goud gewonnen en verwierf hij de status van Britse sportheld.

Bij Hoys laatste uitverkiezing tot vlaggendrager werd voor het eerst de mening van de sporters gevraagd. Een shortlist van negen sporters werd aan 31 sportvertegenwoordigers voorgelegd.

Voor Hoy komt het nieuws mogelijk als compensatie, nadat hij vorige week te horen kreeg dat hij niet alle drie zijn olympische baantitels uit Peking kan verdedigen. Op de keirin en de teamsprint kan hij opnieuw voor een gouden medaille gaan, maar op de sprint niet. Voor die discipline koos de Britse wielerbond voor de jongere Jason Kenny.

Overigens toonde Hoy – na zijn goldrush in Peking tot Sir benoemd – begrip voor het besluit van de bond. Hij wenste Kenny alle succes en zei te hopen dat zijn rivaal op het hoogste podium zou komen te staan.

Toptennisser Roger Federer gunt het dragen van de Zwitserse vlag aan zijn vriend en dubbelpartner Stanislas Wawrinka. Samen wonnen ze in 2008 olympisch goud in het dubbelspel in Peking.

Wawrinka zegt in een reactie trots te zijn de Zwitserse vlag te mogen dragen. Federer had die eer de voorbije twee Zomerspelen.