Siedorfie is de held van Rio

Supporters van Botafogo dragen voetballer Clarence Seedorf op handen. Hij debuteerde zondag, en verloor. Maar de Nederlander ging onder luid applaus het veld af.

Clarence Seedorf of Brazil's Botafogo gives a thumbs up sign in his debut for the club during a Brazilian Series A Championship match against Brazil's Gremio at Joao Havelange stadium in Rio de Janeiro July 22, 2012. REUTERS/Ricardo Moraes (BRAZIL - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Correspondent Latijns-Amerika

RIO DE JANEIRO. Clarence Seedorf is overal in Rio de Janeiro. Op de voorpagina’s van sportkranten. Op de hoofden van supporters van zijn nieuwe voetbalclub Botafogo, in de vorm van maskers. Op het treinstation, waar een lookalike van Seedorf met fans op de foto gaat. En op de veel verkochte T-shirts van de club met het rugnummer 10.

In stadion Engenhão in Rio de Janeiro maakte Seedorf zondagnacht voor uitzinnige supporters zijn debuut voor Botafogo tegen Grêmio. Botafogo verloor (0-1), Siedorfie – op zijn Braziliaans Portugees – speelde 70 minuten en verliet onder luid applaus het veld. „Het was niet makkelijk, het spel is erg technisch. Ik weet nu wat mijn niveau is”, zei Seedorf na afloop tegen website NUsport. „De komende tijd ga ik hard werken om op mijn normale niveau te komen en dan kan ik ook meer van waarde zijn voor het team.”

Het Braziliaanse publiek draagt de middenvelder op handen. Bij zijn aankomst twee weken geleden werd er gedanst, gezongen en vuurwerk afgestoken op het vliegveld van Rio de Janeiro. „Seedorf is een crack, hij heeft volgens mij negen keer de Champions League gewonnen”, zei Maria Lopes, een gepensioneerde schoonmaakster bij de wedstrijd tegen Grêmio. In werkelijkheid won Seedorf het prestigieuze clubtoernooi ‘slechts’ vier keer – een record.

Het is ongekend wat Seedorf heeft teweeggebracht in het Braziliaanse voetbal. Sinds zijn komst twee weken geleden is er geen dag voorbijgegaan dat de oud-speler van AC Milan niet onderwerp van gesprek was. Op straat, in de kroeg, op de radio, op televisie. Iedereen is enthousiast.

Duizenden mensen zijn speciaal voor hem naar het Engenhão gereisd. Het stadion was dan ook gevuld met bijna 35.000 supporters, terwijl dat er doorgaans zo’n 15.000 zijn. Het programmaboekje van de wedstrijd was vooral een ‘Seedorf-special’. Supporters hadden grote vlaggen meegebracht met afbeeldingen van de 36-jarige Surinaamse Nederlander.

De komst van Seedorf naar Brazilië is een opsteker voor het voetbal in het land, zegt Thales Soares, Botafogo-volger en sportjournalist voor Globoesporte.com. Ondanks zijn leeftijd kan Seedorf nog indruk maken. Voorbeelden zijn er genoeg. Kijk naar andere – Braziliaanse – veteranen, als Juninho (37 jaar, Vasco da Gama), Deco (34, Fluminense) en de 37-jarige Zé Roberto. De laatste was een ploeggenoot van Seedorf bij Real Madrid en deze avond zijn tegenstander bij Grêmio.

Seedorf is fit. Drinken en roken doet hij niet. Uitgaan tot zes uur ’s ochtend, geen denken aan bij de oud-Ajacied. Seedorf is geen feestbeest zoals de Braziliaanse vedetten Adriano of Ronaldinho. Hij kan als voorbeeld dienen voor andere Braziliaanse voetballers. Een professional die bovendien vloeiend Portugees spreekt, zinnige dingen te zeggen heeft en geen onzin uitkraamt. Soares zegt: „Sommige Braziliaanse voetballers zijn niet eens in staat om een zin af te maken.”

Afgelopen vrijdag blikte Seedorf met de pers een half uur vooruit op het debuut van zondag. Alles wilden ze van hem weten. Wat vindt hij van Brazilië? Van wat voor muziek houdt hij? Wat betekent Nelson Mandela voor hem? Een journalist vroeg zich tijdens de persconferentie zelfs af of Seedorf ook negatieve eigenschappen had. Alles was zo sympathiek aan hem. En toen de persconferentie afgelopen was, rende een presentatrice naar voren om een handtekening te vragen, op een shirtje van Botafogo.

Voorlopig kan Seedorf niet stuk in Rio de Janeiro. Zelfs na de nederlaag tegen Grêmio zijn de media en het publiek mild. Het is pas zijn eerste wedstrijd. Hij speelde misschien niet flitsend, maar wel degelijk. Wat journalist Soares bovendien opviel: Seedorf was de enige in het veld die zijn shirt netjes in zijn broek droeg, zoals voetballers dat vroeger ook deden.

„Ik hoop dat de fans bij alle duels zo enthousiast zijn”, zei Seedorf tegen NUsport. „Nu hebben we verloren, maar het seizoen is nog lang en we hebben de fans hard nodig.”

    • Philip de Wit