Rebekah Brooks nu ook aangeklaagd voor rol in afluisterpraktijken

Foto AP / Sang Tan

Rebekah Brooks, de oud-hoofdredacteur van schandaalkrant News of the World, is vanmiddag aangeklaagd voor betrokkenheid bij afluisterpraktijken. Andy Coulson, oud-woordvoerder van premier Cameron en eveneens oud-hoofdredacteur van NOTW, zijn vergelijkbare aanklachten ten laste gelegd.

Naast Brooks en Coulson worden nog acht oud-medewerkers van News of the World aangeklaagd in verband met het afluisteren. Zij moeten zich voor in totaal negentien verschillende aanklachten voor de rechter verantwoorden. De aanklachten hebben betrekking op afluisterpraktijken uit de periode tussen oktober 2001 en augustus 2006, zo meldt de BBC.

Tegen Brooks zelf zijn twee aanklachten met betrekking tot het afluisteren geformuleerd. Eén daarvan gaat over het afluisteren van de mobiele telefoon van het vermoorde meisje Milly Bowler.

Brooks eerder aangeklaagd voor belemmeren van de rechtsgang

Brooks werd in mei al aangeklaagd voor haar rol in het Britse afluisterschandaal. Toen werd haar belemmering van de rechtsgang ten laste gelegd. Ze had volgens justitie documenten, computers en ander elektronisch materiaal verborgen gehouden voor politierechercheurs en archiefstukken proberen te laten verwijderen uit het hoofdkantoor van News International, de uitgeverij van News of the World.

Brooks (43) stapte in juli vorig jaar op als directeur van de Britse divisie van Rupert Murdochs media-imperium News Corporation. Enkele dagen later werd ze aangehouden wegens afluisteren en corruptie.

Een kleine week voor haar aftreden trok Murdoch onder druk van de publieke verontwaardiging over het afluisterschandaal waar de krant bij betrokken was de stekker uit News of the World. Eerder dat jaar was aan het licht gekomen dat journalisten van de krant hadden ingebroken in de telefoon van Milly.

    • Pim van den Dool