Ghanese president John Atta Mills (68) overleden

De Ghanese president John Atta Mills, hier op een archieffoto uit 2004.
De Ghanese president John Atta Mills, hier op een archieffoto uit 2004. Foto AFP / Issouf Sanogo

President John Atta Mills van Ghana is op achtenzestig jarige leeftijd overleden. Hij was sinds 2009 president van het land.

Dat heeft het kantoor van Mills in een verklaring laten weten:

“Het is met pijn in het hart…dat we het plotselinge en onverwachte overlijden van de president van de Republiek Ghana moeten mededelen.”

De president overleed enkele uren nadat hij onwel werd. Meer details zijn er nog niet naar buiten gebracht.

Mills was al langer ziek. Enkele weken geleden was hij nog een ruime week voor een medische controle in de Verenigde Staten. Omdat hij daar langer was dan gepland, en hij er bij terugkomst erg mager uitzag, waren er de afgelopen weken veel geruchten over zijn gezondheidssituatie.

Vice-president John Dramani Mahama wordt later vandaag beëdigd als de nieuwe president van het land. In december zijn er nieuwe verkiezingen.

Won verkiezingen in 2009 met flinterdunne meerderheid

Mills werd in 1944 geboren en studeerde rechten en filosofie in Ghana, Engeland en de VS. Hij gaf ook les aan de Universiteit van Ghana en specialiseerde zich in belastingen, waarover hij verscheidene boeken schreef.

Mills noemde zichzelf een sociaal-democraat. Hij diende acht jaar (1992-2000) als vicepresident onder de links-populistische Jerry Rawlings en in zijn jeugd was hij aanhanger van de links-nationalistische president Kwame Nkrumah, onder wie Ghana in 1957 onafhankelijkheid kreeg.

Mills en zijn Nationale Democratische Congres (NDC) wonnen de verkiezingen in 2009 met een flinterdunne meerderheid van 50,23 procent. Bij zijn verkiezing beschreef NRC Handelsblad hem als een “nette, maar weinig inspirerende politicus”. Hij werd gezien als bedachtzaam en niet besluitvaardig.

    • Lex Boon