Personeel bejaardentehuizen krijgt cursus voor omgang met homo's

Het personeel in bejaardentehuizen kan vanaf september een cursus ‘omgaan met homoseksuelen’ volgen. De cursus, die een dag duurt, wordt aangeboden door ouderenorganisatie ANBO, homo-emancipatieorganisatie COC en kenniscentrum Vilans. Reden is dat homoseksuele bewoners vaak gepest worden door medebewoners en personeel, of zich onbegrepen zouden voelen.

Naar schatting 5 tot 10 procent van de Nederlandse bevolking is homoseksueel of biseksueel. Homoseksuele bejaarden zijn opgegroeid in een tijd dat men niet makkelijk voor zijn geaardheid uitkwam. Velen zijn getrouwd geweest en hebben kinderen en kleinkinderen.

Van de 219 homoseksuele ouderen die vorig jaar oktober werden geïnterviewd door de ANBO, zei 88 procent ‘open’ te zijn over zijn homoseksualiteit; 12 procent was nog niet ‘uit de kast’. De gemiddelde leeftijd was 64 jaar. Sommige ouderen komen pas uit de kast bij het overlijden van hun echtgenoot. Van die 88 procent was bijna iedereen ‘open’ tegen vrienden, 94 procent tegen familie, 78 procent tegen de buren en 54 procent tegen zorgverleners.

Bedoeling van de cursus is dat het personeel inziet dat homoseksuele ouderen normaal willen worden behandeld. Tegelijk moet het onderwerp bespreekbaar worden gemaakt. „Roze cliënten voelen zich niet per se welkom door géén onderscheid te maken. Juist in zorgcentra is het ondersteunen van iemands identiteit, eigenheid en zelfgevoel belangrijk”, aldus één van de tips van Vilans voor het personeel.

Er is ook een spel ‘wie van de drie?’, met de bedoeling om te ontdekken wie de ‘echte’ homo of lesbienne is. Aanleiding daarvoor zijn de vooroordelen over hoe een homoseksueel zich gedraagt of overkomt.

Overigens vaart er namens de groep Roze 50+ (van onder meer ANBO en COC) tijdens de Canal Pride in Amsterdam elk jaar een boot mee met homoseksuele 50-plussers.