Oude post, nieuwe inspiratie

Het eindresultaat: het schetsboek van het boekenproject 'look at book'

Een leeg schetsboek, 4 kunstenaars, 36 weken en veel, heel veel creativiteit. Dat zijn de ingredienten die nodig zijn, zo lieten 2 kunstenaars uit New York en Belfast zien, om tot een intrigerend boekenkunstobject te komen.

Gedurende een periode van 36 weken werd het prentenboek naar een van de vier kunstenaars gestuurd die aan het project ‘look at book’ meededen. Twee woonachtig in Brooklyn, New York, twee in Belfast, Ierland.

Iedere woensdag ontving een van de kunstenaars het prentenboek. De daaropvolgende maandag diende het object weer doorgestuurd te worden naar een ander. In totaal hadden de vier kunstenaars dus steeds 5 dagen de tijd om een reactie te geven op de creatie van hun voorganger.

Er was totaal geen communicatie tussen de kunstenaars. Zij communiceerden puur en alleen via het prentenboek dat op een woensdagochtend of middag bij hen op deurmat viel.

De eerste keer dat het prentenboek de Atlantische Oceaan overstak was alweer meer dan 9 jaar geleden: op 2 juni 2003. De laatste keer dat het inmiddels goed gevulde boek de oversteek maakte was 2 februari 2004.

Maar dat het project zo oud is, hoeft in dit digitale tijdperk geen spelbreker te zijn. Om de projectsite van ‘look at book’ staat een eeuwigdurende expositie. Dus wie weet, stuurt u iets meer dan 8 jaar nadat dit prentenboek zijn laatste oversteek over de oceaan maakte, uw eerste lege prentenboek naar een vriend, vriendin, collega-kunstenaar.

    • Roderick Nieuwenhuis