Opnieuw gevechten in Aleppo - ‘grote bedreiging voor regime’

In de Syrische stad Aleppo, de tweede stad van het land, woedde vanmiddag opnieuw een hevige strijd tussen het Syrische regeringsleger en rebellen van de oppositie. Het Syrische regime meldde intussen dat het weer de volledige controle heeft over hoofdstad Damascus.

In het noorden van Aleppo wordt al dagen hevige strijd geleverd tussen het Syrische regeringsleger en rebellen van de oppositie. Foto AFP / Bulent Kilic

In de Syrische stad Aleppo, de tweede stad van het land, woedde vanmiddag voor de vierde dag op rij een hevige strijd tussen het Syrische regeringsleger en rebellen van de oppositie. Het Syrische regime meldde intussen dat het weer de volledige controle heeft over hoofdstad Damascus.

Aleppo is het economische hart van Syrië en was tot nu toe relatief rustig gedurende de zeventien maanden die de volksopstand tegen het regime van president Assad nu duurt. Er woont net als in Damascus een elite die geprofiteerd heeft van banden met het regime. Afgelopen weekend braken er hevige gevechten uit uit. De opstandelingen kondigden toen een operatie aan die tot doel heeft Aleppo te “bevrijden”.

Volgens activisten van de oppositie werd er vandaag vooral gevochten in wijken aan de rand van de stad. De strijd zou nog niet zijn doorgedrongen tot het centrum van Aleppo. Het Syrische staatspersbureau SANA beweerde dat het leger de rebellen zware verliezen heeft toegebracht. Volgens inwoners heeft het leger beschietingen en bombardementen uitgevoerd op verschillende delen van de stad.

Een correspondent van de BBC meldt dat het Syrische regime gevechtsvliegtuigen heeft ingezet bij de strijd in Aleppo.

‘Strijd in Aleppo vormt steeds meer bedreiging voor het regime’

Dat de gevechten in Aleppo blijven voortduren, is een bedreigende ontwikkeling voor het regime, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“De strijd in Aleppo is blijkbaar nog lang niet voorbij. Vanochtend waren er zelfs berichten dat de rebellen probeerden de oude stad in te nemen. Aleppo is belangrijk voor het regime omdat het de economische hoofdstad van Syrië is. Als deze stad nu ook oorlogsgebied wordt, blijft er weinig over voor het regime.”

Syrische regime: Damascus weer volledig onder controle

Het Syrische regime beweerde vandaag dat de opstandige wijken en voorsteden van hoofdstad Damascus weer zo goed als volledig onder controle van het regeringsleger staan. Vorige week nog werd er hevig gevochten tussen het leger en rebellen van de oppositie en kwamen bij een grote zelfmoordaanslag vier hoge functionarissen van het regime-Assad om het leven. De rebellen hebben daar niet verder weten op te rukken.

Hoewel het moeilijk is om de verhoudingen op het strijdtoneel precies te peilen, staat het regime-Assad steeds meer onder druk, zegt Roelants:

“De eerste grote klap voor het regime was vorige week de aanslag op het veiligheidsapparaat. Die kwam op het moment dat er in Damascus al hevig gevochten werd en de inwoners daar voor het eerst geconfronteerd werden met tanks op straat. Nu komt daar ook de strijd in Aleppo nog eens bij. Er heeft absoluut een fundamentele verandering ten slechte voor het regime plaatsgevonden.”

Niet alleen in Aleppo, maar ook in de rest van Syrië houdt het geweld aan. Het aan de oppositie gelieerde Syrisch Observatorium voor Mensenrechten schat dat bij gevechten in het land gisteren meer dan 116 mensen om het leven kwam. Aan het begin van de middag meldde de organisatie dat bij het geweld van vandaag al zeker 33 mensen waren gedood.

    • Pim van den Dool