Nederland dreigt AAA-status te verliezen

Nederland dreigt de hoogste kredietstatus te verliezen, vooral als gevolg van het toegenomen risico dat Griekenland uit de euro moet, en dat Spanje en/of Italië Europese financiële noodsteun nodig hebben. Ook de AAA-status van Duitsland en Luxemburg wankelt. Dat heeft ratingbureau Moody’s gisteravond bekendgemaakt.

Volgens de kredietbeoordelaar zijn Europese politici te reactief en proberen ze de crisis te veel stapje voor stapje op te lossen. Daardoor blijft de crisis duren en blijven er schokken plaatsvinden op de financiële markten. Elke schok leidt tot slechtere macro-economische omstandigheden en een verslechtering van de situatie in Spanje en Italië.

De weinig effectieve crisisaanpak kan volgens Moody’s tot gevolg hebben dat ook deze twee grote Europese economieën aan het noodinfuus moeten. Het zijn de financieel sterke landen als Nederland en Duitsland die de lasten van Europese noodleningen zullen moeten dragen, concludeert Moody’s.

Finland is het enige AAA-land in de eurozone dat volgens de kredietbeoordelaar buiten schot blijft. In vergelijking met Duitsland en Nederland heeft Finland een lagere schuld, een kleinere banksector en een economie die minder afhankelijk is van de eurozone.

De waarschuwing van Moody’s is een bevestiging van wat de meeste crisisvolgers al wisten: de eurocrisis is een soort drijfzand dat langzaam maar zeker ook sterke landen naar beneden trekt.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, liet weten dat Moody’s „heeft bevestigd dat een aantal eurolanden over zeer hoge kredietbeoordelingen beschikt”.