Minuut stilte in Londen voor doden München ’72

IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft gisteren de elf Israëliërs herdacht die in 1972 bij een Palestijnse gijzelingsactie tijdens de Spelen van München zijn omgekomen. De Belgische bestuurder deed dat op een ceremonie in Londen. Hij liet die plechtigheid voorafgaan door een minuut stilte. De ceremonie was bedoeld om het ideaal van een olympische wapenstilstand te promoten, voorafgaan door een minuut stilte.

Volgens Rogge kwamen de Israëliërs „naar München in een sfeer van vrede en solidariteit”. Het zijn juist die idealen „die ons allen samen brengen in dit fraaie olympische dorp. We zijn het ze verschuldigd hen te blijven herinneren”, aldus Rogge die als topsporter een van de deelnemers was in München. Hij was zeiler in de Finnklasse.

Rogge kwam de voorbije dagen onder vuur te liggen, omdat hij weigert de omgekomen atleten en coaches komende vrijdag tijdens de openingsceremonie te herdenken. Hij volgt hiermee het voorbeeld van zijn Spaanse (Catalaanse) voorganger Juan Antonio Samaranch.

Volgens de huidige IOC-voorzitter is de feestelijke opening van de Spelen niet de gelegenheid voor officiële herdenkingen. Hij gaf eerder aan dat er een andere herdenking in Londen zou komen en dat hij op 5 september – de dag van de gijzelingsactie – aanwezig zal zijn bij een ceremonie in Duitsland.

Palestijnse commando’s van de beweging ‘Zwarte September’ vielen veertig jaar geleden het olympisch dorp van de Israëliërs binnen. De terroristen eisten de vrijlating van 234 Arabieren in Israëlische gevangenschap. Twee Israëliërs werden vrijwel direct gedood, de andere negen kwamen om bij een mislukte bevrijdingactie van de Duitse politie op het vliegveld in München.