Londen probeert staking op dag voor Olympische Spelen te voorkomen

Atleten van het Olympische team van Ecuador arriveren op luchthaven Heathrow. Foto AFP / Will Oliver

De Britse overheid probeert via de rechter een staking van ambtenaren, onder wie ook douanebeamten, op de avond voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen te voorkomen. Een staking zou volgens persbureau AP grote gevolgen hebben voor het publiek dat naar Londen komt voor de Spelen.

Ambtenarenvakbond PCS kondigde de staking vorige week aan. De leden zijn het niet eens met de recente ontslagen, de bevriezing van de lonen en de hoge werkdruk. De ambtenaren weigeren ook om tussen 27 juli en 20 augustus overuren te werken. Onze correspondent in Londen Titia Ketelaar:

“Het is natuurlijk een goed drukmiddel om een staking aan te kondigen voor de drukste dag op vliegveld Heathrow ooit. Het buspersoneel in Londen dreigde eerder ook met een staking rond de Spelen en die kregen uiteindelijk ook een bonus. Wel is het goed om aan te stippen dat het om een staking van ambtenaren gaat, waaronder enkele douanebeambten. Het gaat dus niet om alle grenswachten en volgens de minister ligt er een noodplan klaar.”

‘Blaas de onverantwoorde staking af’

Naar verwachting reizen er rond de spelen honderdduizenden mensen naar Londen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de vakbond een procedurele fout gemaakt bij de organisatie van de staking. Een woordvoerder van het ministerie tegen persbureau AP:

“We willen dat de leiders van PCS deze onverantwoorde staking afblazen en we blijven de leden vragen om niet weg te lopen op een moment dat alle ogen in de wereld op Groot-Brittannië zijn gericht.”

De Britse minister van Cultuur Jeremy Hunt, ook belast met de spelen, noemde de voorgenomen staking eerder al “treurig”.

“Het is begrijpelijk dat men wel eens klachten heeft over de werkgever. Maar dit is een bijzondere tijd voor ons land. Ik vraag me af of het de geschikte tijd is voor industriële acties.”