Lagere dividendverwachting en winst KPN door ‘moeilijke markt’

KPN blijft kampen met “moeilijke marktomstandigheden” en moet daardoor de dividendverwachting voor dit jaar fors naar beneden bijstellen. De nettowinst van het telecombedrijf daalde in het tweede kwartaal met een kwart ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers.

Het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Foto NRC / Vincent Mentzel

KPN blijft kampen met “moeilijke marktomstandigheden” en moet daardoor de dividendverwachting voor dit jaar fors naar beneden bijstellen. De nettowinst van het telecombedrijf daalde in het tweede kwartaal met een kwart ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers.

De winst van KPN kwam uit in het tweede kwartaal uit op 315 miljoen euro, zo’n 24 procent minder dan de 414 miljoen euro winst die KPN in het tweede kwartaal van 2011 maakte. De omzet daalde met 3,7 procent naar 3,15 miljard euro.

Het bedrijf spreekt in een toelichting van de cijfers van “voortdurende druk op de resultaten door moeilijke marktomstandigheden”. KPN heeft er bijvoorbeeld last van dat er steeds minder wordt gebeld en gesms’t en dat hun klanten steeds vaker de gratis berichtenservice Whatsapp gebruiken. Verder drukt de reorganisatie die KPN het afgelopen kwartaal 51 miljoen euro kostte de resultaten.

Besluit om dividendverwachting te verlagen ‘vrij radicaal’

KPN handhaaft zijn verwachtingen voor 2012, maar heeft wel besloten de dividendverwachting voor dit jaar flink naar beneden bij te stellen. De dividendverwachting is verlaagd van 90 eurocent per aandeel tot 35 eurocent. “Deze stap nemen we niet zomaar”, zegt topman Eelco Blok in een toelichting. Hij noemt het onzekere economische klimaat en de relatief hoge schuldenlast van KPN als redenen voor de stap.

Het besluit om de dividendverwachting te verlagen is “vrij radicaal”, zegt onze economieredacteur Marc Hijink in een reactie op de cijfers:

“De verlaging van 90 eurocent naar 35 eurocent per aandeel is ingrijpend, maar levert KPN wel 780 miljoen euro op. Dat is belangrijk omdat het bedrijf wil investeren in bijvoorbeeld nieuwe netwerken.”

‘Beslissing niet zonder toestemming América Movil genomen’

Analisten denken dat het verlagen van de dividendverwachting het eerste teken van invloed van de nieuwe grootaandeelhouder América Movil kan zijn. Het Mexicaanse bedrijf verwierf vorige maand een aandeel van 28 procent in KPN. Hijink denkt dat het besluit om de dividendverwachting te verlagen inderdaad niet zonder toestemming van América Movil is genomen:

“Het is een ingrijpende wijziging, maar je kunt ook niet zeggen dat er op aandringen van América Movil toe is besloten. Het zou logisch zijn dat de Mexicanen zich aanvankelijk een beetje op de achtergrond houden om KPN niet nog verder af te schrikken. Het bedrijf is gebaat bij rust. Topman Blok zegt dat hij het besluit zelfstandig heeft genomen, met instemming van alle aandeelhouders en dat er sprake is van constructief overleg met América Mòvil.”

    • Pim van den Dool