Kwartaalcijfers Apple lager dan verwacht - wel miljardenwinst

Reclame voor de iPhone bij een winkel in Shanghai. Foto Reuters / Carlos Barria

Apple verkocht het afgelopen kwartaal 26 miljoen iPhones. Ook gingen er 17 miljoen iPads over de toonbank. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar steeg de omzet van 28,6 miljard dollar naar 35 miljard dollar. De nettowinst kwam bijna 1,4 miljard euro hoger uit op 8,8 miljard dollar.

Dat blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers die het bedrijf heeft gepubliceerd.

Persbureau AP stelt dat de groei van Apple is verminderd. De geboekte resultaten, zowel de omzet als de winst, behelzen de kleinste stijgingen sinds jaren. Volgens het persbureau hadden analisten én investeerders betere cijfers verwacht.

Apple-CEO Tim Cook wijst er in het persbericht van het bedrijf op dat de 17 miljoen verkochte iPads in het afgelopen kwartaal een record is. Het is een stijging van 84 procent ten opzichte van het zelfde kwartaal een jaar geleden. De verkoop van iPhones steeg met 28 procent.

De internationale verkopen waren goed voor 62 procent van de kwartaalomzet van het bedrijf. Apple maakte ook bekend dat vanaf morgen Mountain Lion beschikbaar is, de nieuwe versie van het besturingssysteem Mac OS X.