Kurt Vonnegut: ‘Laat je favoriete personage altijd iets ergs overkomen’

Kurt Vonnegut in 1979 (Foto AP)

Wil je een boek schrijven? Vrees niet, je hoeft het wiel niet uit te vinden. Prominente schrijvers als Nobelprijswinnares Toni Morrison, Stephen King, Kurt Vonnegut en Ian McEwan gaven al hun visie op het schrijversschap. Tip van Vonnegut: ‘wees een sadist!’

Morrison laat zien dat het zinvol is om goed om je heen te kijken. Je kunt jezelf als auteur dan beter positioneren, je afvragen wat je doelen zijn. Morrison begon in de jaren ’60 aan een kort verhaal dat zou uitmonden in haar eerste roman: The Bluest Eye. Ze weet nog goed dat ze zich erover verbaasde hoe positief en krachtig de mannelijke Afro-Amerikaanse schrijvers uit die tijd over haar ras schreven. Morrison wilde nu eens het tegenovergestelde belichten: ,,Ik was erg bezig met hoe het voelde om lelijk te zijn.’ ‘Ik wilde’, zo geeft Morrison te kennen, ‘wat pijn in mijn verhaal.’

Volgens Junot Diaz, de auteur van The Wonderful life of Oscar Wao, moet je je aan het eind van een boek beseffen dat er uiteindelijk maar een iemand aan het woord is: dat ben jij. ,,Je moet een strategie verzinnen waardoor mensen die jouw boek lezen het gevoel krijgen dat ze over het echte leven lezen.” Om dat in zijn eigen werk te bewerkstelligen, introduceerde Diaz meerdere vertelperspectieven in zijn verhalen.

Hieronder komen ook Ian McEwan, Kurt Vonnegut en John Irving over het shrijversproces te spreken:

Toni Morrison:

Junot Diaz:

Kurt Vonnegut:

John Irving:

Ian McEwan:

 

 

 

    • Roderick Nieuwenhuis