KPN zit aan zijn schuldenplafond en moet verkopen

Door een scherpe winstdaling is KPN dringend op zoek naar cash. Beleggers krijgen veel minder dividend en de verkoop van de Belgische dochter Base is begonnen.

Telecombedrijf KPN moet alles op alles zetten om zijn huishoudboekje dit jaar rond te krijgen. Het bedrijf investeert meer om nieuwe Nederlandse klanten te winnen, maar kan dat eigenlijk niet betalen zolang de omzet blijft dalen. Daarom verkoopt KPN buitenlandse onderdelen en schroeft het bedrijf de dividenduitkering van 90 naar 35 cent per aandeel. Dat levert 780 miljoen euro op, „genoeg financiële flexibiliteit voor dit jaar”, aldus financieel directeur Eric Hageman tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers, vanmorgen.

Daar bleek dat KPN aan zijn schuldenplafond zit. Opnieuw kromp de KPN-omzet, nu met 3 procent tot 3,2 miljard euro. De winst daalde met 33 procent tot 534 miljoen euro. De verhouding tussen schuld en operationele winst dreigde overschreden te worden, aldus Hageman.

KPN betaalde jarenlang trouw dividend, maar daarin kwam vorig jaar al de klad. De scherpe ingreep was misschien niet nodig geweest als KPN erin geslaagd was de goed draaiende Duitse dochter E-Plus te verkopen. Maar die poging liep stuk toen de beoogde koper, telecombedrijf Telefònica, zich terugtrok.

Volgens persbureau Bloomberg zouden er plannen zijn om de mobiele masten in Duitsland te verkopen, maar topman Eelco Blok wilde dat niet bevestigen. Blok zei niet afwijzend te staan tegenover een nieuw, serieus bod op E-Plus.

Ondertussen is KPN met de verkoop van de Belgische dochter Base gestart. Ook deze provider doet het goed in vergelijking met de de Nederlandse tak. Maar toch heeft KPN besloten zich op Nederland te concentreren, daar waar de omzet al tijden terugloopt door veranderend belgedrag (meer data, minder sms’jes en belminuten). Het marktaandeel van KPN daalt, maar volgens Blok is de bodem inmiddels in zicht: er zijn 30.000 nieuwe mobiele abonnees bij gekomen. Die trendbreuk levert voorlopig nog niets op, want de omzet die Nederlandse mobiele bellers opleverden, daalde het afgelopen kwartaal met ruim 9 procent.

De hoop is dat de bouw van een 4G-netwerk, geschikt voor sneller mobiel internet, in het najaar, nieuwe en beter betalende klanten trekt. Daarvoor moet KPN nog wel meedoen aan de frequentieveiling. Andere investeringen betreffen het vaste netwerk: snelle glasvezelaansluitingen moeten voorkomen dat KPN-klanten overstappen op de kabel.

KPN probeerde de afgelopen maanden tevergeefs een vriendschappelijk bod van América Mòvil te weren, dat nu ruim een kwart van de aandelen bezit. Eelco Blok wil niet kwijt in welke mate het Mexicaanse bedrijf invloed heeft gehad op het besluit het dividend terug te schroeven. Hij zegt dat de raad van bestuur en de raad van commissarissen het besluit zelfstandig hebben genomen.

De gesprekken over samenwerking met de Mexicanen verlopen ondertussen „constructief en uitermate goed”, zegt Blok. In elk geval zolang América Mòvil nog niet heeft laten doorschemeren dat het als grootaandeelhouder ook invloed in de raad van commissarissen van KPN wil hebben.

    • Marc Hijink