Kortkolom buitenland

Zeker negen doden bij gevechten Tadzjikistan

Doesjanbe. Bij een vergeldingsoperatie van het leger in de regio Gorno-Badachstan in Tadzjikistan, aan de grens met Afghanistan, zijn vanmorgen zeker negen militairen omgekomen. De aanval was gericht tegen Tolib Ajombekov, een voormalige krijgsheer die nu leiding geeft aan het grensleger in de autonome Tadzjiekse regio. Leden van Ajombekovs militie worden verantwoordelijk gehouden voor de moord op het hoofd van de veiligheidsdienst in de regio afgelopen zaterdag. Het aantal slachtoffers aan de kant van het grensleger is onduidelijk. De strijd ging vanmiddag nog door. (Reuters)

EU schrapt sancties tegen Zimbabwe

Brussel. De Europese Unie gaat de sancties tegen Zimbabwe opheffen als het land een geloofwaardig referendum heeft gehouden over een nieuwe grondwet. Volgens de Europese ambassadeur in Zimbabwe, Aldo Dell Ariccia, is de EU positief is over de hervormingen in Zimbabwe na jaren van politiek geweld en economische crisis. Het land moet beloond worden zodat het blijft hervormen. Tot na het referendum blijven reisbeperkingen, bevriezing van tegoeden van president Mugabe en zijn medewerkers, het wapenembargo en de bevriezing van ontwikkelingsgelden van kracht. (AP, BBC)

Morsi benoemt Egyptische premier

Kairo. De Egyptische president Mohammed Morsi heeft de huidige minister van Irrigatie, Hisham Kandil, vandaag benoemd als premier en hem opdracht gegeven om een regering te vormen. Dat hebben de staatsmedia meegedeeld. Kandil maakt deel uit van de regering van premier Kamal al-Ganzouri, die een jaar geleden door het leger werd benoemd. Moslimbroeder Morsi werd vorige maand gekozen als eerste civiele president van Egypte sinds 1952. (AFP)

Proces tegen Pussy Riot begint maandag

Moskou. Een rechtbank in Moskou heeft gisteren bepaald dat het proces tegen drie leden van de vrouwelijke punkband Pussy Riot maandag begint. Het proces zal, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet achter gesloten deuren plaatsvinden. De drie staan terecht voor ‘hooliganisme’. Ze riskeren maximaal zeven jaar cel. In februari beklommen ze een altaar in de Christus de Verlosser kerk in Moskou, waar ze een rocknummer ten gehore brachten waarin ze de „maagd Maria” opriepen om president Poetin te „verjagen”. De drie zeggen dat het proces politiek is gemotiveerd en zijn een week geleden in hongerstaking gegaan. (Reuters)

Joodse tombes in Hongarije geschonden

Boedapest. Op het joodse kerkhof in de Hongaarse stad Kaposvar zijn 57 graftombes geschonden, zo heeft de plaatselijke joodse associatie gisteren bekendgemaakt. De schade bedraagt ongeveer 12.000 euro. Het vandalisme komt kort na de aanhouding, op 18 juli, van de 97-jarige Laszlo Csatary, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de deportatie van 15.700 joden. In Hongarije is de afgelopen jaren een aantal anti-semitische incidenten geweest. (AFP)

Zeker 35 doden bij overstroming Nigeria

Jos. Zeker 35 mensen zijn om het leven gekomen bij een overstroming in de Centraal-Nigeriaanse stad Plateau. Hevige regenval zorgde ervoor dat een dam doorbrak vlakbij de stad Jos. Het Rode Kruis zegt dat ongeveer tweehonderd mensen een ander onderkomen moeten zoeken. Hun huizen, velen gemaakt van leem, zijn ondergelopen of vernietigd. Zeker 25 mensen worden vermist. (BBC, AP)