Kijktips

10-delig oorlogsepos van Steven Spielberg en Tom Hanks Vanaf 5 februari In zijn nieuwe kwaliteitsfictieslot op vrijdag presenteert Canvas na afloop van The House of Saddam, vanaf begin februari Band of Brothers, de prestigieuze tiendelige HBO-serie van Steven Spielberg en Tom Hanks over de belevenissen van de Amerikaanse ‘Easy Company’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. We volgen de vrijwilligers van het peloton van hun opleiding en de landing in Normandië, over de strijd om de Maas- en Rijnbruggen en het Ardennen-offensief tot de verovering van het Arendsnest in Berchesgaden en het einde van de oorlog. De reeks is een verfilming van het gelijknamige boek van historicus Stephen Ambrose dat zelf is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Band of Brothers won zes Emmy Awards en 35 andere prijzen en nominaties. Op vrijdag om 20.40 u. vanaf 5 februari. Het verhaal Band of Brothers (2001) vertelt het verhaal van E Company (“Easy Company”), een peloton van het 2de Bataljon van het 506de Parachute Infantery Regiment. “Easy Company” heeft echt bestaan en alle personages zijn gefictionaliseerde versies van soldaten die effectief deel uitmaakten van het peloton. Ook de gebeurtenissen in de reeks zijn grosso modo gebaseerd op de belevenissen van Easy Company, zij het gedramatiseerd en sterk gecondenseerd in tien gebalde afleveringen van een uur. Het uitgangspunt daarvoor waren de interviews die historicus Stephen Ambrose heeft opgenomen met veteranen van Easy Company tijdens zijn research voor het boek waarop de reeks is gebaseerd. Elke aflevering begint trouwens met een getuigenis van één van die veteranen. Easy Company is een peloton van vrijwilligers. Ze krijgen dan ook eerst een doorgedreven spoedopleiding, in Camp Toccoa, Georgia. Daarna worden ze overgevlogen naar Groot-Brittannië en op D-Day worden ze gedropt boven Normandië. We zien hoe ze worden, ingezet bij de herovering van Frankrijk, in Operation Market Garden in Nederland (de strijd om de bruggen over
10-delig oorlogsepos van Steven Spielberg en Tom Hanks Vanaf 5 februari In zijn nieuwe kwaliteitsfictieslot op vrijdag presenteert Canvas na afloop van The House of Saddam, vanaf begin februari Band of Brothers, de prestigieuze tiendelige HBO-serie van Steven Spielberg en Tom Hanks over de belevenissen van de Amerikaanse ‘Easy Company’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. We volgen de vrijwilligers van het peloton van hun opleiding en de landing in Normandië, over de strijd om de Maas- en Rijnbruggen en het Ardennen-offensief tot de verovering van het Arendsnest in Berchesgaden en het einde van de oorlog. De reeks is een verfilming van het gelijknamige boek van historicus Stephen Ambrose dat zelf is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Band of Brothers won zes Emmy Awards en 35 andere prijzen en nominaties. Op vrijdag om 20.40 u. vanaf 5 februari. Het verhaal Band of Brothers (2001) vertelt het verhaal van E Company (“Easy Company”), een peloton van het 2de Bataljon van het 506de Parachute Infantery Regiment. “Easy Company” heeft echt bestaan en alle personages zijn gefictionaliseerde versies van soldaten die effectief deel uitmaakten van het peloton. Ook de gebeurtenissen in de reeks zijn grosso modo gebaseerd op de belevenissen van Easy Company, zij het gedramatiseerd en sterk gecondenseerd in tien gebalde afleveringen van een uur. Het uitgangspunt daarvoor waren de interviews die historicus Stephen Ambrose heeft opgenomen met veteranen van Easy Company tijdens zijn research voor het boek waarop de reeks is gebaseerd. Elke aflevering begint trouwens met een getuigenis van één van die veteranen. Easy Company is een peloton van vrijwilligers. Ze krijgen dan ook eerst een doorgedreven spoedopleiding, in Camp Toccoa, Georgia. Daarna worden ze overgevlogen naar Groot-Brittannië en op D-Day worden ze gedropt boven Normandië. We zien hoe ze worden, ingezet bij de herovering van Frankrijk, in Operation Market Garden in Nederland (de strijd om de bruggen over © HBO

Films

An Unfinished Life.

Lasse Hallström, 2005, VS/Duitsland). Boer Einar (Robert Redford, met stoppelbaardje) heeft de dood van zijn zoon nog niet verwerkt. Op een dag staat zijn ex-schoondochter Jean (Jennifer Lopez) op de stoep van zijn boerderij in Wyoming, op de vlucht voor haar nieuwe echtgenoot. Einar houdt Jean verantwoordelijk voor het overlijden van zijn zoon. Het ontvangst is dan ook niet erg hartelijk. Ook met Morgan Freeman. BBC 1, 00.50-02.35u.

Informatief

The secret life of crocodiles.

Tweedelige documentaire. Krokodillen doden jaarlijks zo’n duizend mensen. Om meer over de dieren te weten te komen, duikt Ben Fogle, samen met wetenschappers, letterlijk onder in de wereld van deze roofdieren. In deel 1 zwemt hij in Botswana met nijlkrokodillen. Canvas, 18.00-19.00u.

Puberruil Xtra.

Twee pubers ruilen tijdelijk van leven. In deze aflevering Davy en Gijs. Davy werkt ieder weekend op de kermis. Gijs heeft sinds zijn achtste een lichamelijk beperking en zit daarom in een rolstoel. Ned.3, 21.20-21.50u.

Sport

Studio Sportzomer: De vrouw en de Spelen.

Mart Smeets kijkt met voormalige olympische sporters Jolanda Keizer (atletiek), Elsemieke Havenga (hockey) en Conny van Bentum (zwemmen) terug op hun prestaties. Ned.1, 22.50-23.45u.

Amusement

Band of brothers.

Tiendelige oorlogsserie van Steven Spielberg en Tom Hanks over de belevenissen van een Amerikaanse compagnie paratroepers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De reeks won onder andere zes Emmy Awards. Easy Company probeert het dorpje Foy nabij Bastogne te veroveren op de Duitsers, maar verliest daarbij veel manschappen. Afl.7: The Breaking point. Canvas, 22.00-23.25u.