Kijken: één van de snoezigste kunstverzamelaars ooit is niet meer

Herbert Vogel is heen gegaan. Herb, van Herb en Dorothy? Nee? Deze postbeambte vormde met zijn bibliothecaresse hét koppel dat bewees dat je geen liggende gelden nodig had om je huis vol te hangen met kunst.

Beeld: screenshot Youtube.com

Herbert Vogel is heengegaan. Herb, van Herb en Dorothy? Nee? Deze postbeambte vormde met zijn bibliothecaresse hét koppel dat bewees dat je geen liggende gelden nodig had om je huis vol te hangen met kunst.

Wie waren de Vogels?

Herbert Vogel (89) was één van de eersten die minimalistische en conceptuele kunst begon te verzamelen in de jaren ’60. Want, zoals ze in een filmpje zeggen, dat was het enige dat ze toen konden betalen. Zelf schilderde hij, en hij inspireerde zijn vrouw, bibliothecaresse Dorothy Faye Hoffman met wie hij trouwde in 1962, om ook kunst te gaan verzamelen. Ze hadden een markant klein appartement dat ze vol hingen met kunst en legendarisch werd in de New Yorkse kunstwereld omdat je er bijna niet meer kon lopen door alle kunst. Met hun bescheiden salarissen verzamelden de Vogels volgens persbureau AP meer dan vijfduizend kunstwerken.

Vogels vereeuwigd in documentaires

Filmmaakster Megumi Sasaki vereeuwigde de Vogels in 2009 in de documentaire ‘Herb and Dorothy‘. In New York waren ze zo geliefd en bekend dat zelfs filmsterren als Andie MacDowell (uit o.a. Four Weddings and a Funeral) op een vertoning van de documentaire over het stel afkwamen:

Er komt overigens een tweede documentaire aan, die ‘Herb & Dorothy 50X50‘ zal gaan heten. Die documentaire moet in de herfst klaar zijn.

Bekijk hieronder de documentaire ‘Herb and Dorothy’ in Close Up over de Vogels:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Van Renoir tot Christo

Hun collectie bestond uit werken van niet de minste kunstenaars. Ze kochten vaak werk van beginnende kunstenaars die nu beroemd zijn, zoals popart-kunstenaar Roy Liechtenstein, de Franse inpakkunstenaar Christo, maar ze hadden ook bekendere namen als Renoir en Monet. Ook hadden ze werken van Sol LeWitt, Richard Tuttle, John Cage, Sylvia Mangold, Richard Artschwager, Joel Shapiro en vele anderen.

Van verzamelaars naar iconen in de New Yorkse kunstwereld

Op een gegeven moment kende iedereen in New York de Vogels. Ze werden het nieuwe toonbeeld van ‘de kunstverzamelaar’ en bewezen dat je ook met weinig geld een bijzondere collectie kunt samenstellen. Hun kunstwerken zijn in de loop der tijd naar verschillende musea in de VS gegaan, waaronder de National Gallery of Art in Washington. Ook zijn er verschillende tentoonstellingen van hun kunstcollectie geweest. Een woordvoerster van de National Gallery bevestigde dat Vogel afgelopen zondag een natuurlijke dood is gestorven.

    • Judith Laanen