'Ik hoop Nederland 3 om half acht te overleven'

Journaliste Merel Westrik presenteert de komende weken de zomerse nieuwsshow Half 8 Live. „Wie ik ben en wat mijn kleur is doet er niet zoveel toe.”

Nederland, 23-11-2011 Merel Westrik,WNL presentatrice Foto: Paul Levitton/Hollandse Hoogte
Nederland, 23-11-2011 Merel Westrik,WNL presentatrice Foto: Paul Levitton/Hollandse Hoogte Paul Levitton/Hollandse Hoogte

Amsterdam. De tafel is belangrijk. Merel Westrik (32) laat haar handen over het dikke hout glijden. Ze leunt er tegen. Trommelt erop. Het is vrijdagmiddag en ze heeft nog een paar uur om er vertrouwd mee te raken. Vanaf maandag zal ze zes weken, iedere avond, aan deze ronde tafel zitten, met haar gasten. Ze presenteert Half 8 Live, een actueel zomerprogramma van WNL (Wakker Nederland) in het tijdslot van De Wereld Draait Door.

Een nieuwsshow moet het worden. Zomers, maar niet luchtig. Met het vizier op Nederland, maar oog voor de rest van de wereld. Zou de schietpartij tijdens de Batman-première op maandag plaats hebben gevonden, dan zat Telegraaf-journalist John van den Heuvel vast die eerste uitzending aan tafel voor commentaar. De start van de Deense tv-serie The Killing? Niet echt een onderwerp voor Half 8 Live. Trajectcontrole op de A2? Dat zeker. Afgelopen seizoen presenteerde Westrik voor het eerst bij WNL, na meer dan tien jaar bij de Amsterdamse zender AT5. Samen met Eva Jinek is ze anchor van het ochtendprogramma van de omroep, Vandaag de Dag.

Half acht, daar rust een vloek op.

„Ja, het is een beladen tijdslot, de Bermudadriehoek van Nederland 3. De vergelijking met DWDD wordt snel getrokken. Het enige wat je kunt doen, is het daar zo min mogelijk op te laten lijken. Maar ik denk ook: de VARA of WNL, Matthijs van Nieuwkerk of ik, de redactie en middelen die zij hebben en die van ons; dat is geen eerlijke vergelijking.”

In hoeverre is Half 8 Live een rechts programma?

„WNL zit als omroep rechts van het midden. Sjuul Paradijs, onze founding father, wilde proberen niet alleen drie keer de Volkskrant , maar ook iets Telegraferigs op televisie te krijgen. In onderwerpkeuze belichten we rechtsere thema’s: ondernemerschap, veiligheid, justitie. Het zit ’m ook in de gasten: wij nodigen graag iemand uit als Paul Jansen, de chef politiek van De Telegraaf.”

De band met hun redactie is hecht?

„Omdat WNL vanuit De Telegraaf gestart is, zijn er veel mensen die daar werken die willen dat het ons goed gaat. En die dus graag bij ons aanschuiven.”

Bent u zelf rechts?

„Ik denk dat mijn generatie wat minder last heeft van hele traditionele links-rechts-principes. Ik zou de PVV omschrijven als een rechtse partij, maar op sociaal-economisch vlak zijn ze zo links als wat. Het politieke spectrum is een mengelmoesje geworden. Wat ik stem, zeg ik niet. Dat je in het stemhokje een gordijntje achter je dicht trekt, vind ik een mooie traditie.”

Als u schrijvend journalist was, zou u dan bij De Telegraaf werken?

„Wat zij doen op de voorpagina vind ik knap, de mix van nieuws en entertainment. Maar als schrijvend journalist zou ik maar één stukje van die mix kunnen maken. Ik weet niet zeker of ik dat zou willen doen.”

Is WNL met uw komst veranderd?

„Ja. Ochtendspits had in zijn eerste seizoen veel rechtse commentatoren. De nieuwe hoofdredacteur, Bert Huisjes, heeft de keuze gemaakt om journalistiekere programma’s te maken. Ik werkte bij een nieuwszender, Eva bij de NOS. Wij waren neutraal, meer op het nieuws.”

En nu hebben jullie een kleur gekregen.

„Misschien een tikje. Maar we maken een programma waarin het niet zozeer om mij gaat. Het is geen personalityshow. Wie ik ben en wat mijn kleur is, doet er niet zoveel toe.”

Wat is uw stijl als interviewer?

„Ik probeer een sfeer te scheppen waarin mensen iets aan mij willen vertellen. Uit te stralen dat het goed komt. Maar als ik dat zeg, zet ik meteen een streep door gehaaid interviewschap. Dat is ook weer jammer.”

Eva Jinek werkt aan haar personality in de media. Ze staat vaak in de glossy’s. U niet.

„Vorig jaar was mijn overstap van een lokale naar een landelijke omroep, en dat is best heftig. Er komen bizarre aanvragen binnen voor spelletjes, fotoshoots, interviews. Wat ik ’s ochtends doe op tv vind ik al spannend genoeg. WNL is een jonge omroep en mijn hoofdredacteur wil graag dat ik af en toe ja zeg. Laatst heb ik in een galajurk aan een trap gehangen voor een magazine. Ik vind het lastig om over mezelf te praten in een interview. Eva doet dat makkelijker. Toen ik net overstapte, was zij mijn bliksemafleider.”

En u stond in de schaduw?

„Zo voel ik dat niet. Ik kreeg de mogelijkheid te wennen doordat zij zo bekend was. Nu is het voor deze zomerperiode even allemaal op mij.”

Omdat u de beste voor de job was?

„Of omdat Eva op vakantie is. We zijn maar met zijn tweeën, dus veel keus is er niet. Nederland 3 om half acht overleven is voor mij voorlopig al de Alpe d’Huez. Het wordt 23 graden, mijn eindredacteur vond dat balen. Zelf vind ik de luwte wel fijn. Daar kan ik me nog een tikje achter verschuilen. Maar ondertussen ga ik er wel staan en enorm mijn best doen.”

Half 8 Live, zes weken lang elke werkdag om 19.30 uur op Ned. 3.