Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Holland’s Next Top Model volgend seizoen niet terug op tv

De 20-jarige Cecile uit Middelburg won in 2007 Holland's Next Top Model. Foto Hollandse Hoogte / Kick Smeets

Realityprogramma Holland’s Next Top Model (HNTM) keert volgend seizoen niet terug op tv. Dat bevestigt een woordvoerder van RTL tegenover NRC Handelsblad. HNTM, waarbij meisjes worden voorbereid op een modellencarrière, was sinds 2006 een jaarlijks terugkerend programma.

HNTM is de Nederlandse versie van America’s Next Top Model, dat zijn negentiende seizoen ingaat. Volgens RTL is het programma gestopt omdat “het tijd is voor iets anders”. Aan de kijkcijfers lag het niet: HNTM scoorde ook het laatste seizoen nog prima. De finale was de best bekeken aflevering in jaren.

Eerder dit jaar raakte het programma in opspraak toen uit onderzoek van NRC bleek dat twee winnaressen hun prijzengeld niet kregen uitgekeerd, omdat ze “te dik” waren. Ananda Marchildon, de winnares van 2008, kreeg 10.000 euro van 75.000 euro aan beloofde modellenopdrachten. Het bij HNTM betrokken modellenbureau zette de winnares tevergeefs op een dieet.

Marchildon werd in maart na een rechtszaak schadeloos gesteld. Rosalinde Kikstra, de winnares van 2009, overkwam hetzelfde. Haar advocaat verklaart dat Kikstra inmiddels een schikking heeft getroffen met het bij HNTM betrokken modellenbureau. RTL sluit niet uit dat HNTM in de toekomst nog terugkeert op tv.