Heeft de euro een voorkeur voor kop of munt?

Martijn Rijnders uit Den Haag heeft gehoord dat de euromunt gemiddeld vaker op kop valt bij het tossen. Hij wil weten of het verstandiger is voortaan altijd ‘kop’ te roepen als er met een muntje wordt gegooid.

Of de euro een voorkeur heeft voor kop of munt is bij muntmeester Maarten Brouwer niet bekend. Hij is als hoogste baas van de Koninklijke Nederlandse Munt verantwoordelijk voor de productie van het Nederlandse muntgeld. Hij sluit echter niet uit dat sommige euromunten aan de ene kant zwaarder zijn dan aan de andere. De gewichtsverdeling van een euromunt kan namelijk per land van herkomst verschillen. „De muntzijde, waarop het eurosymbool staat, is voor alle landen hetzelfde”, vertelt Brouwer. „Maar op de kopzijde heeft elk land een eigen afbeelding. De Duitse havik geeft weer een andere verdeling in het gewicht van de munt dan het Nederlandse silhouet van koningin Beatrix.”

Zou de euromunt vanwege het asymmetrische reliëf inderdaad vaker op kop vallen? Dat hebben ook twee Poolse wiskundigen beweerd, volgens onder andere New Scientist. Deze wiskundigen vroegen hun studenten 250 keer een Belgische één-euromuntop op een vlak oppervlak te laten tollen. 140 keer lag de beeltenis van koning Albert boven, 110 keer het eurosymbool.

We leggen het experiment voor aan de wiskundigen Richard Gill en Evgeny Verbitsky van de Universiteit Leiden. Zij verzekeren ons: „Met de Belgische euro is niets aan de hand”.

De kans dat je puur toevallig met een zuivere euro 110 keer kop (of minder) en 140 keer munt (of meer) gooit, is meer dan 5 procent. De Poolse uitkomst komt dus vaak genoeg voor en daarom mag je het van wiskundigen gewoon tot het toeval rekenen. nrc.next herhaalde het experiment met een Duitse euro. Die viel 129 keer op kop en 121 op munt. Wéér vaker kop dus. Toeval? Waarschijnlijk wel.

Wil je met enige zekerheid een significante afwijking kunnen aanwijzen, dan moet je tienduizenden keren met een muntje tollen, zeggen de Leidse wiskundigen. Meer onderzoek is dus noodzakelijk.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Reinier Kist