Verenigd Koninkrijk: 1200 militairen extra bij Spelen

Oliver Golding houdt de Olympische Vlam vast tussen het logo van de Spelen in de Kew Gardens in Londen. De Britse regering besloot vandaag nog eens 1200 extra militairen in te zetten voor de beveiliging. Foto AP / Joe Giddens

Het Verenigd Koninkrijk zet nog eens 1200 extra militairen in bij de Olympische Spelen vanwege het gebrek aan private beveiligers, meldt persbureau AP.

In totaal zijn nu ruim 18.200 militairen ingezet voor de beveiliging van de Spelen, die over drie dagen beginnen. Het private beveiligingsbedrijf G4S, dat voor de beveiling van de Spelen is ingehuurd, heeft bevestigd dat het niet voor genoeg beveiligers kan zorgen.

De Britse minister van cultuur en sport Jeremy Hunt zei vandaag in een persbericht dat de regering niets aan het toeval wil overlaten:

“Aan de vooravond van het grootste evenement dat ooit in dit land in vredestijd is gehouden, zijn de ministers het eens dat we niets aan het toeval moeten overlaten. De regering blijft vol vertrouwen dat de Spelen veilig zullen zijn.”

Niet genoeg private beveiliging bij Spelen

Bijna twee weken geleden werd bekend dat de Britse regering ook al 3500 militairen ging inzetten. G4S bleek toen niet in staat voldoende beveiligers met de juiste kwalificaties te leveren. Volgens G4S zou het aantrekken van de beveiligers een complexe operatie zijn die in weinig tijd moest worden uitgevoerd.

Bij de beveiliging van de Spelen nemen 12.200 militairen actief deel, nog eens zesduizend militairen staan op stand-by. Het leger moet samen met twaalfduizend agenten, gevechtsvliegtuigen, helikopters, twee oorlogsbodems en deskundigen van de explosievenopruimingsdienst de veiligheid van sporters en bezoekers in Londen waarborgen.

Inzet leger ‘noodzakelijk’

Tita Ketelaar, NRC-correspondent in Londen, schreef eerder in NRC Handelsblad dat de inzet van het leger “noodzakelijk” was:

“De Britten doen er alles aan om te zorgen dat de Olympische Spelen, die over elf dagen beginnen, veilig zullen verlopen. Er lopen dezer dagen meer Britse militairen in Londen rond dan in Afghanistan. Het grootste oorlogsschip van de Britse vloot, HMS Ocean [ligt] in de Theems, het vlaggenschip HMS Bulwark voor de zuidkust bij Weymouth. De Typhoons, die vorig jaar nog in Libië actief waren, staan op standby, net als de helikopters. Londen is voorzien van nieuwe scanners, controleposten, camera’s met gezichtsherkenning en nummerbordherkenning. En op zes flats rondom het Olympisch Park zijn de afgelopen dagen raketafweersystemen geplaatst. [...] De inzet van leger, luchtmacht en marine is noodzakelijk, menen de Britten. Ze kunnen zich als geen ander nog herinneren dat zeven jaar geleden, een dag nadat Londen de Spelen kreeg toegewezen, zelfmoordterroristen in de ochtendspits bommen lieten ontploffen.”

Het is de grootste veiligheidsoperatie van de Britten sinds de Tweede Wereldoorlog. Kosten: circa eenzesde van het olympische budget van 9,3 miljard pond (11,5 miljard euro).