Griekse premier: nu grotere krimp, straks groei - ‘ramingen met korrel zout nemen’

De Griekse premier Antonis Samaras bij zijn toespraak in het Griekse parlement.
De Griekse premier Antonis Samaras bij zijn toespraak in het Griekse parlement. Foto AFP / Angelos Tzortzinis

De Griekse premier Antonis Samaras verwacht dat de Griekse economie binnen achttien maanden weer zal groeien, maar dat de economische krimp dit jaar nog hoger zal uitvallen: zeven procent in plaats van 4,5 procent zoals de centrale bank eerder voorspelde. Dat zei hij vandaag in het Griekse parlement.

De Griekse economie krimpt al vier jaar onafgebroken. Volgens onze correspondent in Brussel, Caroline de Gruyter, moeten dit soort ramingen over krimp en groei in Griekenland op dit moment met een korrel zout worden genomen.

“Deze nog grotere economische krimp is natuurlijk een behoorlijk forse tegenvaller voor Griekenland. Wel moet je alle ramingen op dit moment over Griekenland met een flinke korrel zout nemen. Niet alleen wishful thinking van politici, maar ook de voorspellingen van economen. Op dit moment heeft namelijk niemand greep op de situatie.”

Trojka-inspecteurs aan de slag in Griekenland

Vandaag zijn de trojka-inspecteurs van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank in Griekenland aan de slag gegaan. De trojka moet beslissen om het land genoeg voortgang maakt om het volgende deel van de noodsteun te ontvangen. Duidelijk is dat de hervormingen de afgelopen maanden grote vertraging hebben opgelopen. De Gruyter:

“De inspecteurs bekijken op dit moment hoe het land ervoor staat. Alle boeken bij alle instellingen zullen opengaan en worden onderzocht. Dat er vertraging is opgelopen, door de lange verkiezingsperiode, is duidelijk. Nu moet de trojka met Griekenland overeenstemming bereiken over een plan om de doelstellingen alsnog te gaan halen. Dat rapport van de trojka komt in september uit. Tot het zover is zal Griekenland ook betalingen moeten doen en het is nog maar de vraag of het land daar genoeg geld voor heeft.”

Samaras zei vandaag ook dat hij over vier jaar de werkloosheid wil hebben teruggebracht van bijna een kwart van de beroepsbevolking naar tien procent.

    • Lex Boon