Niet meer asbest gevonden - bewoners Utrecht nog niet naar huis

Foto Hollandse Hoogte

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland is niet meer verontreiniging door asbest gevonden, maar de bewoners kunnen nog niet naar huis. Dat zei loco-burgemeester Gilbert zojuist op een persconferentie in Utrecht.

Loco-burgemeester Isabella over de laatste stand van zaken:

“Uit kleefmonsters op 55 plekken en 20 luchtmonsters in het openbare gebied in de Marco Pololaan, de Stanleylaan en de Afrikalaan is gebleken dat er geen aantoonbare verontreiniging is. In portieken en op straat wel. Daarvoor is nader onderzoek nodig. Betreed uw woning dan ook niet.”

De gemeente verwacht dat er morgen op z’n vroegst pas bekend is welke bewoners van welk blok naar huis mogen. Tot dan toe geeft de GGD het dringende advies te wachten met terug te gaan naar de woning tot er zeker is dat de woning geen asbest meer bevat. De bewoners, zo’n 300 mensen uit in totaal 185 huishoudens, zijn nu verdeeld over vier locaties. Ook alle dieren zijn weggehaald en ondergebracht in pensions.

Blootstelling aan asbest van korte duur

Een woordvoerder van de GGD zei dat de blootstelling aan asbest van zodanig korte duur was dat het risico dat daarbij hoort “uiterst beperkt” is:

“Door werkzaamheden is absest vrijgekomen. Losse asbestvezels hebben zich verspreid in directe omgeving. Daar zijn mensen aan blootgesteld. Het was een kortdurende blootstelling. Daarom kunnen we zeggen dat het risico als uiterst beperkt omschrijven. Dat is een heel belangrijk gegeven.”

Politie blijft actief in Kanaleneiland

Op basis van de laatste metingen heeft de gemeente Utrecht een plan van aanpak opgesteld in samenwerking met woningcorporatie Mitros. De politie blijft aanwezig en actief in het gebied. Een woordvoerder van de politie meldde dat de Mobiele Eenheid vanaf zondag actief is geweest in de wijk, om snel inzetbaar te kunnen zijn. Er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan. Mitros neemt een stuk van de beveiliging van het gebied over.

Informatievoorziening moet ‘beter en strakker’

Er is besloten om op locatie een informatiepunt in te richten. Over die informatievoorziening zei Isabella:

“De communicatie richting bewoners is in de afgelopen periode niet optimaal geweest. Dat moet beter en strakker georganiseerd worden. Ons eigen klantcontactcentrum is weer geactiveerd omdat er nog regelmatig telefoontjes die kant op gaan. Via het nummer 030-286 00 00 kunnen alle bewoners informatie krijgen.”

De Utrechtse gemeenteraad kwam vandaag vergoeding voor de tijd dat ze niet naar hun huis kunnen. Elk huishouden krijgt eenmalig 150 euro en daarnaast mag iedere bewoner honderd euro voor kleding declareren.

Een deel van de Utrechtse wijk Kanaleneiland werd zondag geëvacueerd vanwege asbest.

    • Judith Laanen