Flamboyante verliefden

Jim Carrey valt als een blok voor Ewan McGregor in de gevangenis.
Jim Carrey valt als een blok voor Ewan McGregor in de gevangenis.

I Love You Phillip Morris (John Requa en Glenn Ficarra, 2009) RTL7, 20.30 – 22.40 uur

„This really happened” staat er bij de begintitels van de komische oplichtersfilm I Love You Phillip Morris. Hij is gebaseerd op het levensverhaal van Steve Russell (Jim Carrey), een keurig getrouwde politieman die na een bijna fataal auto-ongeluk het roer volledig omgooide. Hij verlaat zijn vrouw, komt uit de kast en gaat zijn geld verdienen met allerlei waanzinnige oplichterstrucs.

Als hij tegen de lamp loopt en moet brommen, ontmoet hij in de gevangenis Phillip Morris (Ewan McGregor). De bliksem slaat in, het is liefde op het eerste gezicht. De toegewijde Russell doet alles voor Morris. Om hun steeds flamboyantere levensstijl te kunnen bekostigen moet Russell meer en meer risico nemen.

Regisseurs-scenaristen John Requa en Glenn Ficarra concentreren zich in hun regiedebuut vooral op de komische aspecten van dit verhaal, waarbij Jim Carrey flink mag uitpakken. Wie een hekel heeft aan de uitzinnige aspecten van de jaarlijkse Gay Pride-optocht, zal snel wegzappen. Een komedie met twee homoseksuelen in de hoofdrol lijkt vanzelfsprekend, maar het kostte de makers moeite om de film te distribueren, ondanks de aanwezigheid van Jim Carrey en Ewan McGregor, toch niet de minste namen.

Hoewel de film bij vlagen zwaar over the top is, heeft hij het hart op de goede plaats. De aan obsessie grenzende liefde van Carrey voor McGregor is om te lachen, maar uiteindelijk ook flink ontroerend.

    • André Waardenburg