Fatwa mag niet baten. Metgezel Mohammed tóch op Arabische buis

Still uit de tv-serie. Bron MBC

De komende weken kunnen miljoenen islamitische huishoudens hem elke avond zien op de Arabische beeldbuis. Omar al-Farooq, een van de metgezellen van de profeet Mohammed en zijn tweede opvolger (kalief). En dat terwijl er een fatwa over de serie is uitgesproken.

Omar is te zien in de grootste Arabische televisieproductie ooit. Meer dan driehonderd acteurs spelen mee in de dramaserie Omar. Tot ontzetting van de Saoedische groot-mufti, sjeik Abdelaziz al-Sheikh, en het Egyptische Al-Azhar instituut hebben zich samen met talrijke andere geleerden en gewone critici fel tegen de serie uitgesproken.

Volgens NRC-buitenlandredacteur en middenoostenspecialist Carolien Roelants wordt het leven van Omar (die leefde van 586/590-644) positief in beeld gebracht. “De serie gaat over zijn belangrijke rol in de islamitische geschiedenis en zijn strijd tegen corruptie en voor gerechtigheid.”

Vanwaar de ophef dan?

Roelants vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Tegenstanders vroegen het gezaghebbende Al-Azhar-instituut om zijn mening en dat liet in een fatwa -islamitisch decreet- weten dat Omar niet door de beugel kon. Het is in de islam immers verboden profeten, leden van Mohammeds huishouding en zijn tien metgezellen af te beelden. Sjeik Abdelaziz al-Sheikh op zijn beurt, de hoogste religieuze autoriteit in Saoedi-Arabië, vond dat de makers van de serie ‘een ernstige fout en een misdrijf’ hadden begaan door ‘het leven van islamitische kaliefs en de metgezellen van de profeet in televisie- en bioscoopdrama te veranderen’.”

“In tegenstelling tot de shi’ieten hebben sunnieten een probleem met het afbeelden en uitbeelden van religieuze figuren omdat dat kan leiden tot afgoderij. In Tunesië leidde de uitzending van Marjane Satrapi’s animatiefilm Persepolis, waarin (een shi’itische) God tot een klein meisje spreekt, afgelopen najaar bijvoorbeeld tot ernstige onlusten.”

Maar er zijn ook voorstanders

Tja, de fatwa mocht niet baten. Gevolg? Een boze groot-mufti Sjeik Al-Sheikh en een verongelijkt Al-Azhar. Toch waren er volgens Roelants ook “gezaghebbende geestelijken” te vinden die vonden dat de serie wel deugde.

Roelants:

“Sjeik Yusuf Qaradawi bijvoorbeeld, een Egyptenaar die sinds jaar en dag in Qatar woont en daar op de satellietzender Al-Jazeera een heel populair religieus programma verzorgt. Qaradawi vond dat de serie zich goed aan de historische feiten hield, en daarmee was voor hem de kous af. Nu is Qaradawi ook lang geen liberaal, maar bang voor een een eigenzinnig standpunt is hij niet.”

Kijkt u mee:

    • Marije Willems