Europa denkt over mildere sancties tegen Zimbabwe

De Europese Unie denkt erover na om de sancties tegen Zimbabwe te verlichten als het geplande referendum over de nieuwe grondwet geloofwaardig is.

Rotterdam. Eind december 2010 kondigde de Zimbabwaanse leider Mugabe aan nieuwe verkiezingen te willen uitschrijven. Maar coalitiepartner en voormalige oppositiepartij MDC hamerde er toen op dat er eerst overeenstemming moest komen over de nieuwe grondwet en de nieuwe kieswet. Daarvoor zou een referendum gehouden worden dat vorig jaar al uitgesteld werd en voor de parlements- en presidentsverkiezingen in 2013 moet plaatsvinden.

EU-ambassadeur voor Zimbabwe Aldo Dell Ariccia zei gisteren in de hoofdstad Harare dat Europa, aangemoedigd door de hervormingen in het land na jaren van geweld en economische misère, overweegt de sancties te verzachten. Dit zou volgens Ariccia bemoedigend kunnen werken voor het straatarme land om nog meer hervormingen door te voeren. De sancties tegen Zimbabwe houden verboden op vrij reizen, bankzaken en financiële transacties in.

Mugabe (88) is sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1980 aan de macht in het straatarme Zimbabwe. Na een bloedige verkiezingsstrijd in 2008 vormde de partij van Mugabe, de ZANU-PF, een gespannen coalitie met de MDC.

De KLM liet gisteren in een verklaring weten een directe lijndienst van Schiphol naar Harare te openen. De reden hiervoor zijn de positieve geluiden uit het land. AP