Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU haalt ondanks kritiek op nederzettingen banden met Israël aan

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman vanmiddag tijdens de bijeenkomst van de Europees-Israëlische Associatieraad in Brussel. Foto AFP / Georges Gobet

Na maanden van scherpe kritiek op de Israëlische bezetting van Palestijns gebied gaat de Europese Unie vandaag haar banden met Israël nauwer aanhalen. Op een bijeenkomst in het kader van de Europees-Israëlische Associatieraad worden volgens diplomaten zestig samenwerkingsprojecten gelanceerd.

Het gaat om samenwerking op het gebied van transport en energie als ook om versterking van de banden tussen negen Europese organisaties en Israël, waaronder Europol en de Europese Ruimtevaartorganisatie. De Cyprische minister Erato Kozakou-Marcoullis, die de bijeenkomst leidt, zou onderstrepen dat de EU “met spoed” de nieuwe samenwerking zal uitvoeren.

Europese landen eerder zeer kritisch over nederzettingenpolitiek

Twee maanden geleden leverden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken nog scherpe kritiek op Israël wegens zijn nederzettingenpolitiek in bezet Palestijns gebied, die de vorming van een Palestijnse staat naast Israël “onmogelijk” dreigt te maken. In een gedetailleerde verklaring beschuldigde de EU Israël ervan de bouw in nederzettingen te versnellen en zijn controle over bezet Oost-Jeruzalem te verscherpen.

Volgens Europese functionarissen komen de 60 samenwerkingsprojecten voort uit een actieplan uit 2005, en betekenen ze niet een belangrijke “opwaardering” van de onderlinge betrekkingen.

Diplomaten zeiden volgens persbureau AFP dat de boodschap niet erg helder is. “Opnieuw horen we enerzijds kritische woorden, maar gaan de zaken door alsof er niets aan de hand is”. Een diplomaat meende dat de kritische Europese uitspraken over het sinds 2010 vastzittende vredesproces “alleen maar theater” zijn.