Doping Marokkaanse atlete

Atlete Mariem Alaoui Selsouli is voor de tweede keer betrapt op het gebruik van doping. Daardoor mist de Marokkaanse de Spelen, waar ze op de 1.500 meter als kandidate voor een medaille gold.

De 28-jarige Selsouli baarde vorige maand opzien door tijdens de Golden League-wedstrijd in Parijs haar persoonlijk record op de 1.500 meter met bijna vierenhalve seconde aan te scherpen tot 3.56.15 seconden. Daarmee liep ze ook ’s werelds snelste seizoenstijd. Sinds 2006 was niet meer zo snel gelopen op deze afstand.

Dit jaar liep de atlete ook al de snelste tijd ter wereld op de 3.000 meter, een niet-olympische afstand. In Londen zou ze deelnemen op zowel de 1.500 als de 5.000 meter. Op beide afstanden werden haar medaillekansen toegedicht.

Na een wedstrijd op 6 juli in de Parijse voorstad Saint-Denis moest de Marokkaanse een dopingcontrole ondergaan. Naar nu blijkt testte ze die dag positief op een verboden diureticum, een middel dat als maskeringsmiddel kan dienen en vochtafdrijvend werkt. Ook Tourrenner Andy Schleck werd onlangs op zo’n maskeringsmiddel betrapt.

Het is niet de eerste keer dat Mariem Alaoui wordt betrapt op dopinggebruik. Van 2009 tot 2011 was ze geschorst wegens het gebruik van epo. Selsouli dreigt nu voor het leven te worden geschorst.

Het Internationaal Olympisch Comité doet momenteel onderzoek naar vijf verdachte bloedstalen die werden opgeslagen na de Olympische Spelen in 2004, meldt de Britse krant The Daily Telegraph vandaag. De stalen werden onlangs opnieuw getest met behulp van geavanceerde detectieapparatuur.

Hugh Robertson, de Britse staatssecretaris van Olympische Zaken, zegt in diezelfde krant blij te zijn met de positieve plas van Selsouli. „We vangen mensen en het is beter hen vooraf te weren. En als het niet anders kan, dan maar jaren later. Het ergste is als je ze niet allemaal te pakken krijgt.”