Dit weekend op vakantie? Houd rekening met lange files

File richting Parijs en Lyon op de A6, in het weekend van 14 juli.
File richting Parijs en Lyon op de A6, in het weekend van 14 juli. Foto AFP / Jeff Pachoud

Vertrekkende vakantiegangers moeten komend weekeinde rekening houden met veel en lange files in het buitenland. Op de Duitse en Franse wegen wordt het naar verwachting met in totaal meer zo’n zeshonderd kilometer file erg druk. Ook in Zwitserland en Oostenrijk worden lange opstoppingen verwacht, zo waarschuwt de ANWB.

In Duitsland worden vooral in het zuiden veel files verwacht op onder meer de vakantieroutes A5 en A8 bij München. In Frankrijk zijn de belangrijkste knelpunten de A6 vanaf Parijs en de aansluitende A7 tot aan Montelimar. Ook op de A9 en A10 richting Bordeaux en Perpignan wordt het druk.

In Zwitserland moeten vakantiegangers rekening houden met wachttijden tot twee uur voor de Gotthardtunnel. Ook in Oostenrijk en Italië wordt veel drukte verwacht voor tunnels en tolstations. Bij elkaar loopt het aantal kilometer file op de wegen naar het zuiden dit weekeinde op tot boven de twaalfhonderd kilometer.

Vrijdag drukste dag van het jaar

Behalve de wegen in het buitenland krijgt ook Schiphol komend weekeinde veel vakantiegangers te verduren. Vrijdag wordt vermoedelijk de drukste dag van het jaar. Dan worden ruim 177 duizend passagiers verwacht. Eindhoven Airport kreeg maandag al de drukste dag ooit te verwerken. In totaal gaan dit weekeinde 1,1 miljoen Nederlanders op vakantie.

    • Marije Willems