Dickinson speelt beter gitaar dan Clapton

Pop

North Mississippi Allstars. Gehoord: 23/7 Paradiso Amsterdam. ****

19 dollar verdienden de Mississippi Sheiks toen ze in 1930 voor het eerst Sitting on top of the world speelden. Uit dat toen enorme bedrag maakte songschrijver Walter Vinson op dat hij een hit in handen had. Gisteren kreeg de bluessong opnieuw een geïnspireerde vertolking, ditmaal door de North Mississippi Allstars die er in Paradiso mee openden.

De Allstars bestaan in de huidige, gekortwiekte bezetting uit de broers Luther en Cody Dickinson, zoons van de in 2009 overleden producer en songschrijver Jim Dickinson die onder meer de Rolling Stones en Ry Cooder tot grote prestaties dwong. Gitarist Luther Dickinson heeft goed naar Cooder geluisterd en overtreft hem op sommige punten in techniek en bluesgevoel. De laatste jaren maakte hij furore bij The Black Crowes. Sinds die er vorig jaar mee ophielden zijn de Allstars weer de prioriteit van de gitaarvirtuoos die zelfs Eric Clapton het nakijken geeft. Cody Dickinson speelt drums, keyboards en elektrisch wasbord.

Het genie van de broers overtreft dat van The White Stripes en The Black Keys; andere bluesy tweemansbands die het minder van samenspel en meer van een hip imago moe(s)ten hebben. Luther Dickinson speelt basnoten, slaggitaar en solo in één vloeiende beweging. Hij schittert ook op instrumenten gemaakt van een sigarenkist en een conservenblik. Samen swingen de broers als een trein, in muziek die de bluestraditie van Mississippi een schop onder de kont geeft. Met eigen nummers die minstens zo goed zijn als hun covers.

    • Jan Vollaard