De eerste socialympics

Deze Spelen worden de Socialympics – de eerste Olympische Spelen die niet alleen massaal op televisie worden bekeken of via de radio worden beluisterd, maar ook zullen worden gevolgd via Twitter en Facebook. Vier jaar geleden stonden sociale media nog in de kinderschoenen: Twitter had zes miljoen gebruikers, nu zijn dat er meer dan 140

Olympisch Stadion
Olympisch Stadion Olympisch Stadion

Deze Spelen worden de Socialympics - de eerste Olympische Spelen die niet alleen massaal op televisie worden bekeken of via de radio worden beluisterd, maar ook zullen worden gevolgd via Twitter en Facebook. Vier jaar geleden stonden sociale media nog in de kinderschoenen: Twitter had zes miljoen gebruikers, nu zijn dat er meer dan 140 miljoen. Facebook had 100 miljoen klanten, nu 900 miljoen. En weinig mensen bezaten een smartphone, laat staan een tabletcomputer.

Nu zal er op drukke momenten per seconde 60 gigabyte aan informatie worden verzonden, het equivalent van 3.000 foto’s die je op hoge resolutie aan het thuisfront wilt mailen. Daarboven op komt nog eens de informatie die media verzenden: alleen al de BBC verwacht dat het een terabyte per seconde aan beelden verstuurt.

Roel Louwhoff, die bij BT (het voormalige British Telecom) verantwoordelijk is voor de operationele gang van zaken, vertelde een paar maanden geleden aan NRC dat er in Londen zeven keer zoveel brandbreedte nodig zal zijn als in Peking. BT is een van de hoofdsponsors en de officiële communicatiepartner: alle tweets, telefoontjes, sms-jes, emails, foto’s en beelden gaan via BT’s netwerk. De kans dat het mis gaat, is uitgesloten, verzekerde hij.

Niet alleen de ‘oude media’ verzenden beelden. Ook de sporters zijn vrij om te tweeten, bloggen en schrijven wat ze willen ,,zolang het niet gaat om commerciële- en/of reclamedoeleinden” en de olympische waarden worden gerespecteerd (dus tegenstanders niet oneerlijk worden bejegend), meldt het IOC . (pdf). Toeschouwers mogen ook alles tweeten, zolang dat niet in opdracht van commerciële websites is. Alleen de vrijwilligers zijn aan regels gebonden: zij mogen geen foto’s maken van de backstagegebieden of van de sporters als die niet aan een wedstrijd deelnemen.

Sommige sporters hebben duizelingwekkend veel volgers. De Amerikaanse basketbalspeler LeBron James bijvoorbeeld wordt op Facebook door 11,338,030 mensen geliked en heeft bijna 5,5 miljoen volgers op Twitter. De Jamaïcaan Usain Bolt heeft 7,592,905 fans op Facebook.

De Amerikaanse voetbalvrouwen gebruikten YouTube en een Miley Cyrus-liedje om aandacht te vestigen op hun olympische reis naar Londen:

Het IOC doet zelf ook mee aan de socialympics. Via de eigen Facebook-pagina (2,9 miljoen fans) zal het videochats houden met sporters.

Wie te volgen op Twitter?

Gerard Dielessen (@gerarddielessen) is algemeen directeur bij NOC*NSF. Voorheen werkte hij onder meer bij het NOS Journaal en Studio Sport. Hij post regelmatig nieuwe, erg correcte updates:

Twitter avatar gerarddielessen Gerard Dielessen Onder de indruk van de Facetime rondleiding in het High Performance Center van @jochemschellens #GoTeamNL

Oud-hockeyer Maurits Hendriks (@FortAltCit) is Chef de Mission van het Nederlandse olympisch team. Hij twittert over de Spelen en de voorbereiding daarop, zonder geforceerd beleefd te blijven:

Twitter avatar FortAltCit Maurits Hendriks Na langdradige CdM meeting, ontvangst Ned pers in topsportcentrum OTN Heel veel belangstelling Mooi Nu kijken hoe t bijdraagt #GoTeamNL

Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband (@TheDutchDolphin) plaatste pas 24 juli zijn eerste tweet. Op het moment van schrijven heeft hij al 32 geplaatste tweets en 5.590 volgers. De oud-zwemmer doet verslag van de gebeurtenissen in Londen.

Twitter avatar TheDutchDolphin Pieter vd Hoogenband Vandaag opening #London2012. Alle atleten staan klaar voor hun sprong in het diepe. Doet mij denken aan deze legendarische duik (1)

Livestreams:

NOS Sport Connected TV
De NOS zendt maar één van de dertien livestreams van de wedstrijden op tv uit. Via website of bijbehorende apps is het ook mogelijk een van de andere streams volgen. De kijker hoeft zijn of haar favoriete sport, hoe obscuur die ook is, dus niet meer te missen. De livestreams zijn te zien via iPhone- en Windows-applicaties van de NOS en de NOS Sport Connected TV-app op sommige televisies. Alleen de officiële uitzending krijgt commentaar, bij de andere streams is wel live stadiongeluid.

Apple
Windows Phone

Blijf op de hoogte met deze olympische apps:

NOC*NSF London 2012:
Voor wie een overzicht wil houden van alle Nederlandse sporters die deelnemen aan de Olympische Spelen en de Paralympics, heeft NOC*NSF een applicatie ontwikkeld. Met persoonlijke informatie over de atleten en wedstrijdinformatie. Met de app kan de gebruiker bovendien inchecken op locaties en evenementen. Daarnaast kan alles gedeeld en ‘geliked’ worden.

Apple
Android
Blackberry

Mega Olympic Quiz:
Voor de toeschouwer die zijn kennis van de Olympisch Spelen wil testen, is er de Mega Olympic Quiz voor Apple. Android-gebruikers zoeken op de London Olympics 2012 Mega Quiz. De vragen in de app leveren ook nog feitelijke kennis op. Want wat was er eerder: ereschavot, olympische vlam of gouden medaille? En in welke sport voert de sporter een Rudolph en Randolph uit?

Apple
Android

Zin in goud:
Hoofdsponsor Rabobank heeft een app ontwikkeld waarop mini-documentaires over o.a. wielrenster Marianne Vos en hockeyster Naomi van As te zien zijn. Wie in Londen is, kan er ook het mobiel betalen voor het Holland Heineken Huis mee activeren. Voor iPhone en iPad.

Apple
Android