De Bovenbazen (58)

Het hefschroefvliegtuig landde niet lang daarna. Maar voordat heer Ollie de tijd had gehad om de fraaie omgeving te bewonderen of een blik te slaan op de monumentale behuizingen van de bovenbazen, werd hij meegetrokken in de woning van aws. ‘Niet zo hard!’ hijgde hij. ‘Dat gehol is slecht voor mijn bloeddruk. Wacht even! Waar ben ik? Waar gaan we heen?’

De oliekoning gaf geen antwoord. In snelle draf voerde hij zijn gast door een lange gang, waar bovenmaatse beeldhouwwerken het geluid van hun voetstappen weerkaatsten.

‘Ze komen,’ sprak Nahum Grind. Hij stond te midden van de andere bovenbazen in het gastvrije ruilvertrek waar anders slechts het vreedzame geritsel van aandelen te horen was. Nu was het echter gevuld met dof gemompel en onrustig beweeg van magnaten.

‘Eindelijk,’ zei de kachelkoning Odin Salamander. ‘Maar wat wil hij eigenlijk? Wat is een perpetum mobilee?’

‘Iets met energie,’ verklaarde ng. ‘Een crisis in de energie of zo. Zoiets als het aardgas, wed ik. Ik had al direct het gevoel dat er iets kritieks was met dat Solium, sinds obb er mee te maken had. Die knaap gaat met minvermogenden om. Ik ben benieuwd wat er boven ons hoofd hangt.’

De spreker hoefde niet lang te wachten.

    • Marten Toonder
    • Erik Kriek