Bulgarije: aanslag was geraffineerd complot

Israëlische en Bulgaarse functionarissen vandaag bij een herdenkingsdienst op de plek van de aanslag. Foto AFP / Nikolay D Oychinov

De zelfmoordaanslag in Bulgarije waarbij vorige week vijf Israëliërs en een Bulgaarse buschauffeur omkwamen was het werk van een groep samenzweerders, die voorafgaand aan de aanslag meer dan een maand in Bulgarije doorbrachten. Dat heeft de Bulgaarse premier Boiko Borisov vandaag gezegd.

Volgens Borisov waren de samenzweerders zeer voorzichtig. Zo leasten ze auto’s en verbleven ze in verschillende steden zodat ze niet samen zouden worden gezien. Geen enkele veiligheidscamera heeft ooit meerdere samenzweerders tegelijk vastgelegd. Borisov zei niet hoe groot de groep was.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei donderdag dat Iran en Hezbollah achter de aanslag zaten. Dit wilde Borisov niet bevestigen. De Amerikaanse binnenlandse veiligheidsadviseur John Brennan, die op bezoek is in Bulgarije, wilde evenmin de schuld geven aan Iran en Hezbollah.

    • Lex Boon