Branden in Catalonië nog lang niet onder controle

De belangrijkste verkeersader van Frankrijk naar de Spaanse kusten is weer dicht.

Rotterdam. De weg van Frankrijk naar de Spaanse kusten was sinds zondag afgesloten in verband met een bosbrand, maar werd gisterochtend opengesteld. De brand is echter opgelaaid, waardoor de A9 in beide richtingen sinds ongeveer gistermiddag opnieuw is afgesloten.

De A9 voert langs de oostkust van Spanje, onder meer naar Barcelona. Onder de automobilisten die hun vakantieroute geblokkeerd zagen, waren veel Nederlanders. „We krijgen aardig wat vragen en opmerkingen van vakantiegangers die naar Spanje willen afreizen. Ook op Twitter hebben mensen het erover”, zegt een woordvoerder van de ANWB.

De bosbrand woedt aan de kant van Spanje. Vakantieverkeer moet omrijden via Andorra.

Een Fransman en een van zijn drie kinderen zijn om het leven gekomen toen ze in het Spaanse Portbou van een twintig meter hoge klif de zee in doken om te ontkomen aan een natuurbrand. De moeder en de twee andere kinderen overleefden de sprong. Catalonië wordt sinds afgelopen weekeinde geteisterd door natuurbranden. Meer dan veertienhonderd mensen moesten de nacht doorbrengen in kampen. Gisteren woedden er op veel plekken nog steeds branden.

Volgens de brandweer zijn er meer dan tachtig brandweerteams ingezet om alles onder controle te krijgen. Boeren dragen hun steentje bij door watertanks naar brandgebieden te rijden. Novum