Altijd op zoek naar een nieuwe Nadia

Kleine meisjes houden de Roemeense trots de komende weken hoog in Londen, voorspellen een Roemeense marineofficier en zijn vriend zaterdagavond achter een glas huisgestookte brandewijn op het terras van een pension in Transsylvanië. Van mannen en jongens verwachten ze weinig op de Olympische Spelen. „Roeien misschien.” Maar dankzij het turninternaat in Deva zijn de tengere dametjes elke Spelen goed voor brons, zilver of goud, verzekert de militair in burger.

Altijd weer op zoek naar een nieuwe Nadia. Nadia Comaneci haalde op haar veertiende in 1976 als eerste turner ooit een tien op de Spelen in Montreal. Het was zo uniek dat het scorebord het niet aankon en in plaats daarvan een 1 weergaf. Comaneci, een meisje in een wit gympak met een donkere staart, ging naar huis met drie gouden medailles. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Het instituut in Deva, een kleine stad in het westen van het land, is twee jaar later opgericht om meisjes naar haar evenbeeld te scheppen. Communistische meerjarenplannen verhielden zich wat dat betreft goed tot de Spelen. Ze boden een uitgelezen podium voor het Oostblok in de prestigeslag met het Westen.

Vroeger had elke noemenswaardige Roemeense stad een goede turnschool. Nu zijn er nog maar een paar, waar piepjonge kinderen vanuit het hele land op af komen. De meisjes zien hun ouders vaak weken achter elkaar niet.

Elk jaar opnieuw proberen honderden ouders hun dochters door de strenge selectie te krijgen, zodat ze direct na de kleuterschool naar het opleidingsinstituut mogen voor een fulltime turntraining.

De tijd van snorren en baardvlekken bij de meisjes, tirannieke trainers, een dwingende staat en kogelstoters vol anabolen uit de Sovjet-Unie is voorbij. Nu is er vooral sociale en financiële druk op de kinderen. Onder het kapitalisme zijn het prijzen- en sponsorgeld een sterke drijfveer.

Roemenen blinken vooral uit in sporten die ouders weinig kosten, omdat er al een infrastructuur voor is, vertelt Carmen, journalist in Boekarest en moeder van een kleuter. Roeien, turnen, atletiek. Het is haar opgevallen dat vooral meisjes uit arme gezinnen het tot professioneel sporter schoppen. Haar dochter heeft gelukkig geen aanleg.

Correspondenten kijken elke dag vanuit de hele wereld naar de Olympische Spelen, van 27 juli tot en met 12 augustus in Londen. Daarna wordt de rubriek In Nederland hervat.

    • Marloes de Koning