Wout Poels mag naar huis: herstel nier blijft onzeker

Wielrenner Wout Poels mag deze week het ziekenhuis van Venlo verlaten. De Nederlandse coureur van Vacansoleil kwam in de zesde etappe in de Tour de France naar Metz zwaar ten val. Hij scheurde daarbij zijn milt en hij liep een breuk op aan een van zijn nieren, kneusde beide longen en brak drie ribben.

Poels reed na de zware val nog even door, maar werd vervolgens uit de koers genomen. Hij lag enkele dagen op de intensive care van een ziekenhuis in het Noord-Franse Nancy, voordat hij twee weken geleden per ambulance naar een hospitaal in het Noord-Limburgse Venlo kon worden vervoerd.

„Ik begreep dat mijn beschadigde nier voor ongeveer 75 procent functioneert en dat het de komende tijd afwachten is of die volledig zal herstellen”, liet Wout Poels dit weekend noteren op de website van zijn ploeg Vacansoleil.

„Om het herstel te bevorderen wordt mijn blaas kunstmatig geleegd zodat die niet op mijn nier drukt. Mijn milt en ribben zullen zich snel volledig herstellen”, aldus Poels.

De vier overgebleven ploeggenoten van Vacansoleil toonden gisteren tijdens de slotetappe van de Tour de France naar Parijs hun steunbetuigingen aan het Nederlandse klimtalent.

Zo hadden de vier teamgenoten van Poels een beterschapswens gezet op de achterkant van het rugnummer 126 dat Poels droeg in de Tour de France en lieten dat zien voor de draaiende camera’s van de Franse televisie.