Weg naar Spaanse costa’s weer open na branden - Nederlanders geëvacueerd

Spaanse brandweermannen bestrijden de vlammenzee in de buurt van Figueras. Foto AFP / Remy Gabalda

De belangrijkste verkeersader van Frankrijk naar de Spaanse kusten is weer open. De weg was sinds gisteren afgesloten in verband met de bosbranden in het noordoosten van Spanje.

Rond 06.45 uur was verkeer vanuit Spanje naar Frankrijk weer mogelijk, rond 10.00 uur volgde de rijbaan in tegenovergestelde richting. Onder de automobilisten die hun vakantieroute geblokkeerd zagen, waren veel Nederlanders. “We krijgen aardig wat vragen en opmerkingen van vakantiegangers die naar Spanje willen afreizen. Ook op Twitter hebben mensen het er over”, zegt een woordvoerder van de ANWB tegen persbureau Novum.

Twitter avatar ANWBeuropa ANWB verkeer Europa Bosbrand Meester: A9 is in beide richtingen weer O P E N #Frankrijk #Spanje

De bosbranden woedt aan de Spaanse kant bij de grens met Frankrijk en hebben tot nu toe aan drie mensen het leven gekost. Een persoon kreeg een hartaanval tijdens het blussen. Twee andere personen kwamen om het leven toen ze in zee probeerden te springen nadat hun auto’s door vlammen was ingesloten.

Meer dan tachtig brandweerploegen zijn in touw om de branden te bestrijden, die vermoedelijk dicht bij de grens met Frankrijk zijn ontstaan. Vanwege de branden werd het treinverkeer over de grens stilgelegd en werden wegen tussen Perpignan en La Jonquera afgesloten. De branden zijn op dit moment onder controle.

Update 13:51 uur
Twintig tot dertig Nederlanders zijn maandag geëvacueerd van een camping in Capmany in het uiterste noordoosten van Spanje vanwege bosbranden, meldt persbureau Novum. De campinggasten zijn naar hotels in de omgeving gebracht.

De caravans en tenten van aantal Nederlandse kampeerders zijn waarschijnlijk in vlammen opgegaan. Niemand is gewond geraakt. Het gaat om de camping Les Pedres, op ongeveer vijftien kilometer van de grens met Frankrijk.

De locatie van de bosbranden

    • Lex Boon