Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Zomergastentips voor Jan: wát een debuut, Jan. Nu alleen nog nét iets meer vuur.

We misten de vragen: ‘waarom geloof je niet in god’ en ‘waarom maak je geen filmmuziek meer’. Maar verder: wát een debuut Jan, gisteravond met muzikant Henny Vrienten. Zo zie je ze zelden op de Nederlandse tv.

Jan Leyers, op een bed.
Jan Leyers, op een bed. Foto Hollandse Hoogte / Merlijn Doomernik

Beste Jan,

We misten de vragen: ‘waarom geloof je niet in god’ en ‘waarom maak je geen filmmuziek meer’. Maar verder: wát een debuut Jan, gisteravond met muzikant Henny Vrienten. Zo zie je ze zelden op de Nederlandse tv. Wat we bijvoorbeeld heel mooi vonden: je amateurpsychologie die haarfijn doel trof, de vraag ‘mis je de band?’, en je bril. Wil je die vaker opzetten?

Vlag en wimpel.

Wel jammer dat je je gitaar niet had meegenomen. Want voor een avond met twee rock-‘n-rollers aan tafel ging het wel erg veel over stilte, focus, het terloopse, het conflictmijdende en concentratie. Een aantal van onze lezers was na drie kwartier afgehaakt. Ons advies zou dus zijn: laat het podiumbeest in je los.

Je probeerde het wel, met toespelingen op seksualiteit. Je had het over coïtus interruptus, toen Henny het over ‘de sensatie van het uitgestelde begrip’ had. Je had het over softporno waar een filmfragment je aan deed denken toen niemand in Nederland daar nog aan dacht. En je zei dat vrouwen met meer knopjes interessanter zijn dan die met minder, net als gitaren. Goede pogingen, maar Henny gaf geen krimp. Onze tip: geef op zo’n moment dan zélf die krimp. Je werd nota bene door Henny uitgenodigd om met hem tweestemmig te gaan jodelen, had dat nou gedaan. Andere vuurwerktips: maak de achtergrondfoto iets wilder. Nu waren het lieflijke bloemetjes, maar wij denken meer aan tijgers, een vuurzee, Spaanse pepertjes, of desnoods bloemkolen. En misschien toch net iets meer alcohol op tafel.

Kijk maar of je er iets mee kan.

Dan volgende week: Micha Wertheim.

Interessante keuze. Wij zouden wel willen weten: waarom Micha Wertheim? En waarom niet Claudia de Breij die heel leuk is, vuurwerksgewijs. Of Henk Hofland nog een keer. Of Máxima, Georgina Verbaan, Ellen ten Damme, Brigitte Kaandorp, de lijst is oneindig. Misschien dat je dat in de eerste minuten even kan uitleggen.

Andere tips: vraag aan Micha waarom hij ervoor gekozen heeft helemaal alleen op een podium te gaan staan. Dan moet je nogal een hoge dunk van jezelf hebben. Waar komt die vandaan? Verder zouden wij flink doorvragen op het thema wat iemand volgens Micha een grappenmaker maakt. En waarom hij in plaats daarvan geen muzikant of schrijver is geworden. Of leraar. Waarom hij ervoor kiest zijn boodschap in een grap te verpakken, en waarom Theo Maassen daar zo goed in slaagt.

Tot slot: bedenk een paar steengoede grappen. Zodat iedere keer als Micha er één maakt, jij steeds net iets leuker bent. Gewoon, omdat het kan. En vermijd koste wat het kost ‘het incident met de rolstoel’ als gespreksonderwerp. Het was een naar misverstand. Het allemaal weer oprakelen zal weer zoveel mensen verdrietig maken.

Zet hem op en sterkte weer, van Japke-d. en iedereen hier bij nrc.nl.

De komende weken schrijven Japke-d. Bouma (coördinator centrale nieuwsredactie NRC Handelsblad) en Peter van der Ploeg (chef NRC Digitaal) elke maandag Zomergastentips aan Jan Leyers, presentator van Zomergasten.