VS staken militaire hulp aan Rwanda om Congo

De Verenigde Staten staken hun militaire hulp aan Rwanda omdat het land een rebellengroep in buurland Congo steunt. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt. De maatregel is voornamelijk symbolisch, aangezien het niet om een groot bedrag gaat.

De VS hadden Rwanda 200.000 dollar toegezegd voor een militaire academie. Dit geld gaat nu naar een ander land. Met de maatregel willen de VS – een trouwe bondgenoot van Rwanda – Rwanda onder druk zetten om een einde te maken aan de wapenleveranties aan de rebellen.

„De VS overleggen op het hoogste niveau om Rwanda te dwingen te stoppen met zulke steun, die de stabiliteit in de hele regio ondermijnt”, aldus Darby Holladay, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uit rapporten van Verenigde Naties en Human Rights Watch blijkt dat hoge Rwandese regeringsfunctionarissen de rebellenbeweging M23 in Oost-Congo steunen. De rebellen worden geleid door de Congolese generaal Bosco Ntaganda, die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in den Haag. Sinds hij in april deserteerde uit het leger zijn er meer dan 200.000 burgers op de vlucht geslagen. De Rwandese regering blijft de aantijgingen categorisch en in felle bewoordingen ontkennen.

De Amerikaanse maatregel volgt op een verklaring vorige week, waarin de VN-Veiligheidsraad alle buitenlandse steun aan gewapende groepen in Congo veroordeelt en eist dat die „onmiddellijk stopt”. (BBC, AP)