VS gaan Afrikaanse anti-drugseenheden trainen

Steeds meer drugs worden via West-Afrika naar Europa gesmokkeld.

Washington. Amerikaanse narcotica-brigades zijn in Ghana begonnen met het trainen van lokale anti-drugseenheden. De proef wordt binnenkort uitgebreid naar Nigeria en Kenia.

Dat meldt de Drug Enforcement Administration (DEA), het Amerikaanse overheidsorgaan dat zich inzet tegen drugshandel.

Volgens een DEA-woordvoerder gebruiken Latijns-Amerikaanse drugskartels steeds vaker Afrikaanse landen om drugs naar Europa te smokkelen. De vaak toch al instabiele en arme Afrikaanse landen worden zo nog vatbaarder voor corruptie en destabilisatie. De DEA acht het dus belangrijk dat in die landen goed opgeleide politie-eenheden worden opgericht.

Uit rapporten van de Verenigde Naties blijkt dat drugsgebruik en drugshandel in West-Afrika de laatste jaren flink toenemen. Amerikaanse bronnen melden dat aan Al-Qaida gelieerde organisaties drugs via Afrika naar Europa smokkelen om terreuracties te financieren.

De Amerikaanse autoriteiten werken al samen met de regering van Kaapverdië om drugsschepen te onderscheppen. De DEA opent verder binnenkort een kantoor in Senegal.

De initiatieven in Afrika volgen op een grootschalig Amerikaans anti-drugs offensief in Latijns-Amerika. Sommige specialisten zijn dan ook kritisch over de nieuwe aanpak. Zij wijzen erop dat het bemoeilijken van drugshandel in het ene gebied slechts voor een verschuiving van de handel naar een ander gebied zorgt. AFP