Vervolging om watersnoodramp Russische regio

De Russische autoriteiten hebben drie lokale bestuurders gearresteerd in Krimsk, het stadje in het zuidwesten van Rusland dat in de nacht van 6 op 7 juli door zware regenval overstroomde en waar, volgens officiële tellingen, 171 doden vielen. Het gaat om de burgemeester, het voormalige hoofd van het district Krimsk en de directeur van het lokale bureau voor noodsituaties. Het districtshoofd was al direct na de overstromingen uit zijn functie gezet.

De drie werden vrijdag aangehouden, maar de autoriteiten maakten de stap pas gisteren bekend. De bestuurders worden aangeklaagd voor nalatigheid. Ze zouden hebben verzuimd om de stadsbewoners te waarschuwen voor een nakende ramp en geen evacuatieplannen hebben gemaakt, terwijl ze een paar uur eerder al wisten dat de stad onder water zou komen te staan.

„De verdachten hebben de weersvoorspelling genegeerd en hebben de bevolking niet geïnformeerd over het gevaar, noch hebben ze stappen ondernomen om haar te evacueren”, stelt de Federale Onderzoekscommissie, een bureau dat als openbaar aanklager fungeert en direct rapporteert aan president Poetin.

De maatregelen zijn opvallend. Bij rampen en andere crises in het verleden die de woede wekten van Russen, zoals de bosbranden rond Moskou in 2010, werden ook wel overheidsdienaren ontslagen, maar zelden werden ze daarbij ook aangeklaagd. De aanklacht wegens nalatigheid is ernstig: in Rusland staat daar maximaal zeven jaar cel op. De maatregelen volgen ook sneller dan anders.

Waarnemers zien het als een poging van het Kremlin om daadkracht te tonen. Poetin staat onder druk van een protestbeweging in de stadscentra, maar in de provincie geniet hij nog altijd veel steun. De overstroming heeft geleid tot een uitbarsting van regionale woede jegens de lokale overheid. Poetin reisde een week na de overstroming af naar Krimsk.

Critici van Poetin vinden de maatregelen niet ver genoeg gaan. Zij eisen ook het ontslag van de lokale gouverneur Tkatsjev. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat het zover komt. Tkatsjev is een trouwe bondgenoot van Poetin. Hij was nauw betrokken bij de voorbereiding voor de Olympische Spelen in het nabijgelegen Sotsji in 2014, een belangrijk persoonlijk project van president Poetin. (AFP, Reuters, AP)