Verdachte schietpartij Aurora officieel aangeklaagd

James Holmes, de verdachte van de dodelijke schietpartij in de Century 16-bioscoop in Aurora, werd vanmiddag voorgeleid . Foto CBS Denver

James Holmes, de verdachte van de schietpartij in de Century 16-bioscoop in Aurora waarbij twaalf mensen omkwamen, werd vanmiddag voorgeleid in een rechtbank in Centennial, Colorado. Hij kreeg gezien de aard van de aanklacht tegen hem, geen mogelijkheid tot borgtocht.

Holmes is nu officieel aangeklaagd voor de moord op de twaalf bioscoopbezoekers en blijft in hechtenis tot 30 juli. Op die datum vindt de officiële aanklacht plaats. Volgens onze correspondent Guus Valk bestaat de kans dat als Holmes schuldig wordt bevonden hij de doodstraf kan krijgen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Goed, Holmes weer weg. Krijgt 30 juli de aanklacht te horen. Doodstraf is mogelijk, hij lijkt te solliciteren naar ontoerekeningsvatbaarheid

Al is die sinds 1977 niet meer uitgevoerd (wiki).

Twitter avatar erikmouthaanRTL erikmouthaanRTL Colorado heeft de doodstraf, maar voert hem sinds 1977 niet meer uit, wat dus neerkomt op levenslang

De 24-jarige Holmes zag er vermoeid uit op de livebeelden die CBS Denver uitzond. Zijn haar was nog steeds roodgekleurd, zoals de betrokkenen hem na de schietpartij hadden beschreven.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Hij oogt afwezig, James Holmes, alsof hij steeds wil indutten en weet denkt: wat doe ik hier? Roodoranje haar, grote ogen, bleek

Politie Colorado: Holmes bereidde schietpartij zorgvuldig voor

Ondanks dat de schietpartij vrijdag plaatsvond, kon de politie gisteren pas huiszoeking doen in het huis van Holmes. In het huis van de 24-jarige James Holmes waren explosieven, allerlei vloeistoffen en chemicaliën aangebracht die bedoeld waren om “iedereen te doden” die naar binnen wilde komen, aldus hoofd van de politie van Colorado Dan Oates.

Volgens Oates lieten de boobytraps zien dat Holmes de aanslag van vrijdag, waarbij twaalf mensen omkwamen en 58 mensen gewond raakten, zorgvuldig en “berekenend” had voorbereid. De vermeende schutter opende aan het begin van de nachtelijke première van de nieuwste Batman-film ‘The Dark Knight Rises’ het vuur op het publiek. Gisteren liet Oates al weten dat Holmes in de maanden voor de aanslag zeker zesduizend stuks munitie had aangeschaft en zijn wapens bij drie verschillende winkels in Colorado had gekocht.

    • Hans Klis