Van Gent hekelt fractiebestuur GroenLinks

De leiding van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer functioneert al een jaar niet optimaal. Dat zegt Van Gent vandaag in de Volkskrant.

Ineke van Gent over de lijsttrekkersverkiezing tussen Sap en Dibi: 'afschuwelijk'.
Ineke van Gent over de lijsttrekkersverkiezing tussen Sap en Dibi: 'afschuwelijk'. Foto NRC / Merlin Daleman

De leiding van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer functioneert al een jaar niet optimaal. Het fractiebestuur, bestaande uit voorzitter Jolande Sap en de Kamerleden Ineke van Gent en Tofik Dibi, viel vorig jaar zomer uit elkaar en is sindsdien geen team meer. Dat zegt Van Gent vandaag in de Volkskrant.

“Dat liep gewoon niet goed, het was niet de juiste chemie, laat ik het zo zeggen”, zegt het afzwaaiende Kamerlid. Ze spreekt van een verschil in verwachtingen en manier van werken. Van Gent wil de oorzaak van de tweespalt in de tienkoppige Kamerfractie niet nader toelichten.

Jolande Sap spreekt op Twitter van een “storm in glas een water”:

Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Wat een storm in een glas water hoe de #VK vandaag opent. Iets met komkommers?
Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Vorig jaar gezamenlijk besloten om alles in wekelijkse fractievergadering met alle kamerleden te bespreken. Die aanpak bleek effectief #VK

Lijsttrekkersstrijd Sap en Dibi ‘afschuwelijk’

Femke Halsema maakte medio december 2010 dat Jolande Sap haar per direct zou opvolgen als fractievoorzitter. Anderhalf jaar later kwamen Sap en Dibi na veel gedoe tegenover elkaar te staan in een lijsttrekkersverkiezing, die Sap met 84 procent van de stemmen won. Van Gent noemt die verkiezing ‘afschuwelijk’.

Dibi zei al eerder dat het in de fractie niet botert sinds Sap aan de touwtjes trekt. De 49-jarige Sap zou te dwingend opereren en vooral politieke macht willen vergaren.