Uitgelicht

Films

Paycheck. (John Woo, 2003, VS). Door John Woo geregisseerd en gebaseerd op een kort verhaal van sciencefictionschrijver Philip K. Dick. En toch stelt deze sf-actiefilm teleur. In de nabije toekomst moet een computergenie (Ben Affleck) na elke goed betaalde, geheime opdracht zijn geheugen laten wissen. Ook met Uma Thurman en Aaron Eckhart. SBS 6, 20.30-22.50u.

Valhalla Rising. (Nicolas Winding Refn, 2009, Den/GB). De Pusher-trilogie van de Deense cultregisseur Nicolas Winding Refn schilderde de onderwereld van Kopenhagen als een van bloed, testosteron en hallucinaties doordrenkte mannenwereld. Ook in Valhalla Rising draait het uiteraard om geweld, maar nu in een modderige, miserabele variant. De stomme Eenoog, die in een Vikingvariant op kooivechten tegenstanders de darmen uit het lijf rukt, ontsnapt en sluit zich aan bij een kruistocht van christelijke Vikingen naar Jeruzalem. De groep verdwaalt en belandt in Noord-Amerika: een hallucinerende onderwereld van mist, naaldwoud en vijandige indianen. Prachtige landschapsfotografie, maar Eenoog, gespeeld door de immer intense Mads Mikkelsen, blijft een enigma. RTL 7, 22.30-00.20u.

Coup de tête. (Jean-Jacques Annaud, 1979, Frankrijk). Intelligente satire over voetbal, politiek en hun onderlinge relatie. Tweederangs voetballer Patrick Dewaere scoort onverwacht beslissende doelpunten en neemt lokale notabelen te grazen. Nederlands ondertiteld. TV5, 23.55-01.35u.

Informatief

Half 8 live!Praat- en reportageprogramma. Elke werkdag staat Merel Westrik, bekend van ochtendprogramma Vandaag de Dag van omroep WNL, stil bij het nieuws van de dag, met reportages, deskundigen en gasten. In september keert De Wereld Draait Door terug. Ned.3, 19.30-20.05u.

Afscheid van Studio Plantage (naast Artis). Jiskefet, Buitenhof, De Plantage, Holland Sport, Barend & Witteman, De Wereld Draait Door: een eindeloze reeks legendarische programma’s uit de Nederlandse televisiegeschiedenis werd uitgezonden vanuit Studio Plantage in Amsterdam. In het voorjaar van 2011 werd de tv-studio, gelegen naast dierentuin Artis, ontmanteld. Presentatoren en makers komen nog één keer terug naar De Plantage om herinneringen op te halen. Ned.2, 23.45-00.36u.

Amusement

Good Christian Bitches. Amerikaanse comedy/dramaserie die zich afspeelt in het gegoede christelijke milieu in Dallas, Texas. Hoofdpersoon Amanda Vaughn trekt na een scheiding en de dood van haar ex noodgedwongen weer in bij haar bemoeizuchtige moeder in Dallas. Haar oude schoolgenoten vinden het helemaal niets dat de vroeger zo populaire Amanda weer terug is... Dubbele afleveringen: Love is Patient en A Wolf in Sheep’s Clothing. Net 5, 20.30-22.25u.

Absolutely Fabulous. Met een speciale aflevering over de Olympische Spelen, de laatste in een drietal specials om het 20-jarig jubileum van deze Britse comedyserie te vieren (de andere twee hadden als achtergrond Eerste Kerstdag 2011 en Nieuwjaarsdag 2012). Edina (Jennifer Saunders) besluit ter gelegenheid van de Spelen haar huis te verhuren aan een Hollywoodster. Maar de rest van haar familie woont er ook nog. Met behulp van hartsvriendin Patsy (Joanna Lumley) hijst ze zich in een bodysuit voor haar gasten. BBC 1, 22.30-23.00u.

The killing (Forbrydelsen). Scandinavische misdaadserie met cultstatus, is inmiddels haar derde seizoen ingegaan in Denemarken. In het eerste seizoen, dat de KRO nu uitzendt, wordt inspecteur Sarah Lund (Sofie Gråbøl) belast met het onderzoek naar de moord en verkrachting van de negentienjarige Nanna Birk Larsen. Ze werkt hierbij samen met inspecteur Jan Meyer (Søren Malling). Gråbøl werd voor haar spel in 2008 genomineerd voor een Emmy Award. Ned.2, 22.45-23.45u.

Sport

Studio Sportzomer: Atletiek, de moeder aller sporten. Tot de start van de Olympische Spelen zendt de NOS drie specials uit van Studio Sportzomer, gepresenteerd door Mart Smeets. Drie olympische thema’s staan centraal. Vanavond gaat het over atletiek. Smeets kijkt met sprinter Troy Douglas en marathonloper Gerard Nijboer naar de twee uitersten in de atletiek: de 100 meter sprint en de marathon. Waarom heet de 100 meter het koningsnummer en wat maakt de olympische marathon zo speciaal? Ned.1, 23.05-23.55u.

Usain Bolt: The fastest man alive. Franse documentaire van Gael Leiblang over de Jamaicaanse sprinter Usain Bolt. Tijdens de Spelen zal hij drie olympische titels én drie wereldrecords verdedigen. Leiblang volgde Bolt een jaar lang, in de aanloop naar de belangrijkste race van zijn leven, tijdens trainingen en wedstrijden, maar ook thuis bij zijn familie en vrienden. Canvas, 23.30-00.25u.