Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Terugkijken: Henny Vrienten in de eerste aflevering van Zomergasten

“Er zit een knop op je TV, die helpt je zo uit de puree,” zong Henny Vrienten zelf in 1982. Het zinnetje zal onder Zomergasten-kijkers regelmatig gevallen zijn, want echt spannend werd het in de eerste uitzending van dit seizoen niet.

Muzikant Henny Vrienten aan tafel bij de Vlaamse presentator Jan Leyers. Beeld VPRO

“Er zit een knop op je TV, die helpt je zo uit de puree,” zong Henny Vrienten zelf in 1982. Het zinnetje zal onder Zomergasten-kijkers regelmatig gevallen zijn, want echt spannend werd het in de eerste uitzending van dit seizoen niet.

Toch werd de tv niet uitgezet en keken er gisteren 603.000 mensen naar Zomergasten met de zanger van Doe Maar. Dat is wel fors minder dan de 801.000 duizend kijkers die Marc Marie Huijbregts vorig jaar bij de eerste uitzending van Zomergasten wist te bereiken met zijn ideale tv-avond.

En al die mensen hadden uiteraard een mening over het interview én de presentator. Want zeuren, hoe goed de uitzending ook is, hoort er een beetje bij. Dus gezeurd werd er op Twitter over de eerste uitzending van de Vlaamse presentator Jan Leyers. Het was te tam, te beleefd en te verantwoord.

Twitter avatar peethof peet hoffmanns Jan leyers is vriendelijk. Mag zn gast iets steviger bevragen. #zg12
Twitter avatar pascalvanalphen Pascal van Alphen #Zomergasten een (te?) prettig gesprek. Miste een ‘rafelrandje’. Leuke vent die Vrienten. Jan Leyers sympathiek maar iets te braaf. #zg12
Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema Ze hechten beiden aan beleefdheidsvormen, zeiden zij in het begin. Teveel ervan werkt verlammend, blijkt. #Zg12
Twitter avatar annfaverey Ann Faverey Alles klopt. De grenzen in beeld. Kerngezond. Succesvol en vooral beschaafd. Maar zo tweedimensionaal. #HennyVrienten #zg12

De hele uitzending is hieronder te bekijken. Heeft u geen drie uur de tijd? Bekijk dan even de paar minuten vanaf 1 uur en 10 minuten, die zijn exemplarisch voor de uitzending. Jan Leyers zegt na afloop van een fragment waarin Chuck Berry ruziet met Keith Richard dat hij “het niet kan aanzien”. En Vrienten laat in het daaropvolgende gesprek weten conflictmijdend te zijn.

- Hoe ben jij dan als je ruzie maakt?
Ik maak geen ruzie. Ik loop weg.

- Jij loopt weg?
Dan denk ik, laten we het daar straks over hebben. Dan ga ik even in de bossen wandelen en dan hoop ik dat het daarna over is.

En doordat het geheugen van Vrienten hem bij iets meer dwingende vragen in de steek laat (“Dat soort dingen vergeet je toch niet?” - “Ja, ik vergeet alles”) gaat deze aflevering niet als de meest spannende aflevering de boeken in.

Bekijk hier de hele uitzending. Niet zoveel tijd? Scroll dan dan 1:10:50 voor een goede indruk van de avond.
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Het gebrek aan spanning betekent niet dat er niet veel mensen zijn die hebben genoten van het voortkabbelende gesprek, onderbroken door fragmenten van onder andere de Amsterdamse fotograaf Ed van der Elsken, de openingsscene van Once Upon a Time in the West en een voordracht van William Blake’s beroemde gedicht Tyger, Tyger.

Twitter avatar Marijn87 Marijn Lansbergen Jullie kunnen bitchen wat jullie willen, ik vond het een mooie #ZG12. Leyers gaf de ruimte, Vrienten had mooie verhalen. Nu zin in Micha W.!
Twitter avatar dijkshoorn Nico Dijkshoorn Bijna een ouderwets fijne zomergasten. Chet Baker, Keith etc. Weinig gepsychologiseer. Mooie fragmenten. #zg12
Twitter avatar r0eland Roeland Roovers Aan Twittersearch “Leyers #zg OR zg12 OR zomergasten” zie ik dat NLers weinig Belgen kennen, een Belg laat uitpraten, hij luistert

Volgende week schuift comedian Micha Wertheim aan bij Jan Leyers.