Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Syrië: inzet chemische wapens mogelijk bij ‘buitenlandse aanval’

Duizenden Syriërs zijn het land ontvlucht door het aanhoudende geweld. Op deze foto een groep vluchtelingen bij de grens met Turkije. Foto AFP / Adem Altan

Het Syrische regime zal nooit chemische wapens inzetten tegen zijn eigen bevolking, maar zou dat wel kunnen doen bij een aanval van buitenaf. Dat heeft een woordvoerder van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend gezegd.

Omdat er sinds vorige week ook in hoofdstad Damascus volop gevochten wordt tussen het regeringsleger en rebellen van de oppositie is internationaal de bezorgdheid over het arsenaal chemische wapens van Syrië gegroeid. De VS, die vrezen dat de wapens in handen kunnen vallen van terroristische groepen als het regime van Assad valt, zeiden afgelopen week de situatie rond de wapens nauwlettend in de gaten te houden.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanochtend dat de chemische wapens van het land op een veilige plek liggen en goed bewaakt worden door het leger. Woordvoerder Jihad Makdissi beweerde dat het ondenkbaar is dat Syrië de wapens zal inzetten tegen zijn eigen burgers, maar sloot niet uit dat het Syrische regime ze moet gebruiken als buitenlandse mogendheden het land binnenvallen. Dat moment lijkt echter nog heel ver weg.

Arabische Liga roept Assad op af te treden in ruil voor politiek asiel

De Arabische Liga, die gisteravond spoedoverleg voerde in Qatar, riep president Assad op om op te stappen en bood hem en zijn familie politiek asiel aan in een van de andere Arabische landen. De Liga wil verder dat de Syrische oppositie een overgangsregering gaat vormen. Het regime ziet deze voorstellen als “flagrante inmenging” in Syrische aangelegenheden, aldus woordvoerder Makdissi. Syrië is al maandenlang geschorst als lid van de Liga en staat volkomen geïsoleerd in de Arabische wereld.

Ondertussen gingen vannacht en vanochtend in Damascus de gevechten tussen het Syrische leger en de gewapende oppositie door. Het regime zegt dat de situatie in de hoofdstad aan het verbeteren is. Het regeringsleger heroverde sinds gisteravond een aantal wijken van Damascus op de rebellen. Volgens activisten van de oppositie werden bij de gevechten twintig mensen standrechtelijk geëxecuteerd.

Europese Unie scherpt wapenembargo tegen Syrië aan

De Europese Unie wil het wapenembargo tegen Syrië handhaven door lidstaten te verplichten verdachte ladingen aan boord van schepen en vliegtuigen te inspecteren. Dat hebben de Europese ministers van Buitenlandse zaken vanochtend in Brussel besloten. De EU voegde verder nog 29 Syriërs en drie bedrijven toe aan haar sanctielijst.

De EU deed de export van wapens naar Syrië in mei 2011 in de ban. Tot dusverre konden lidstaten zelf bepalen of zij verdachte ladingen inspecteerden. Nu wordt dat een verplichting in Europese territoriale wateren.