Spelen in de OBA in grote Gouden Boekjes

In de Openbare Bibliotheek van Amsterdam loopt een tentoonstelling over de Gouden Boekjes-reeks. Je kunt er ongestoord lezen en voorgelezen worden.

None
Foto OBA

Drie generaties Nederlanders zijn inmiddels met de Gouden Boekjes opgegroeid, zoals de Vijf Brandweermannetjes, Het Koekemannetje en Bij Kiki Thuis. Bijna iedereen is wel een keer uit de boekjes voorgelezen. En sommigen kennen nog hele lappen tekst uit hun hoofd.

De Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) presenteert deze zomer een familietentoonstelling over de boekjes. Speciaal voor de expositie ontwierp Erly Brugmans knusse leestentjes, gemaakt van omgekeerde reusachtige Gouden Boekjes. Op kussens, onder het licht van kampeerlantaarns, kun je er ongestoord lezen. Voor wie voorgelezen wil wórden, hangen er koptelefoons en ouderwetse draaitelefoons waaruit bekende verhaaltjes klinken.

Op de tentoonstelling kom je ook veel te weten over de geschiedenis van de Gouden Boekjes. Oorspronkelijk komen ze uit Amerika, waar ze ‘The Little Golden Books’ heetten. Na de oorlog stuurden de Amerikanen kisten vol boekjes op naar Nederland. Hier werden ze dan vertaald en bewerkt, onder andere door kinderboekenauteurs Annie M.G. Schmidt en Hans Andreus. Het eerste boekje in het Nederlands verscheen in 1953: Pietepaf, het circushondje.

De beroemdste Gouden Boekjes komen in de OBA tot leven. Met het schip van De Hondenmatroos kun je woeste wereldzeeën bevaren terwijl Paul de Leeuw het Skipperlied voorzingt. Je kunt je verkleden als een van de figuren uit de boekjes Circus Ondersteboven en Pietepaf, het circushondje, en circuskunsten doen.

Er is ook een poezenmuur met daarop alle beroemde katjes uit de boekjes. Aan de wand hangen tientallen originele tekeningen uit nieuwe Nederlandse Gouden Boekjes die uitgeverij Rubinstein sinds 2001 uitgeeft, zoals de Krantenpoes van Peter Pontiac en Het bovenzeeërtje van Sieb Posthuma. In het midden van de tentoonstelling is de slaapkamer nagebouwd uit het nieuwe boekje Als Feda slaapt, dat in 2010 door Toon Tellegen werd geschreven. Bezoekertjes kunnen plaatsnemen in het vliegtuig waarmee de knuffels uit het boekje door Feda’s kamer vliegen.

Gouden Boekjes expo t/m 30 aug in de Centrale Bibliotheek Amsterdam. Lezing van Joke Linders over de Gouden Boekjes-geschiedenis op 29 juli.

    • Joke Beeckmans