Spanje: geen echte noodhulp nodig - ‘Griekenland blijft in euro’

In Madrid werd vanmiddag gedemonstreerd tegen de bezuinigingen die de Spaanse regering doorvoert om het hoge begrotingstekort aan te pakken. Foto Reuters / Susana Vera

Spanje heeft geen Europees reddingspakket nodig om overeind te blijven. Dat heeft minister van Economische Zaken Luis de Guindos vanmiddag gezegd. Zijn uitspraak komt op een dag dat de onrust over de eurocrisis de financiële markten wederom domineert.

Beleggers zijn bevreesd dat Spanje na Griekenland, Ierland, Portugal en Cyprus het vijfde land is dat noodhulp van Europa moet krijgen. Ondanks de definitieve toezegging van de eurolanden vrijdag dat de Spaanse bankensector voor maximaal 100 miljard euro aan steun krijgt, steeg de Spaanse rente op obligaties met een looptijd van tien jaar vanochtend naar een recordhoogte van boven de 7,5 procent. Met zo’n onhoudbare rente kan Spanje zijn uitgaven steeds moeilijker financieren en dreigt op langere termijn een faillissement.

Minister De Guindos probeerde vanmiddag de zorgen van beleggers weg te nemen door te zeggen dat Spanje niet de grote problemen had die landen als Griekenland en Ierland eerder wel hadden en dat het daarom niet gered hoeft te worden. De minister sprak in het Spaanse parlement van “irrationeel gedrag” op de financiële markten en hoopt dat de Europese Centrale Bank weer schuldpapieren van zijn land wil gaan opkopen om de rente te drukken. De ECB heeft dat tot nu toe geweigerde omdat de centrale bank vindt dat de politiek de problemen moeten oplossen.

Europese beurzen in mineur door onzekerheid over lot Spanje

De Europese beurzen staan door de zorgen over Spanje al de hele dag diep in het rood. De Duitse beurs in Frankfurt stond rond half vier ruim 3,5 procent lager, terwijl de AEX in Amsterdam meer dan twee procent lager noteerde. De IBEX in Madrid stond eerder vandaag meer dan vijf procent lager, maar herstelde zich later op de dag en stond tegen half vier nog zo’n 2,5 procent in de min. Wall Street opende vanmiddag ook fors in de min.

Naast onrust over Spanje schoten de markten vanochtend ook in de kramp vanwege Griekenland. Het Duitse weekblad Der Spiegel berichtte gisteren dat het Internationaal Monetair Fonds nog maar weinig heil ziet in het verder ondersteunen van het noodlijdende land. NRC Handelsblad schreef vorige week ook al dat het geduld van eurolanden met Griekenland op begint te raken.

Commissie: vertrouwen dat Griekenland lid kan blijven van euro

De Europese Commissie liet vanmiddag weten dat Griekenland lid zal blijven van de eurozone. De Commissie zegt erop te vertrouwen dat de Griekse regering de beloofde hervormingen snel doorvoert nu het land zijn eerder aan Europa gedane afspraken niet kan waarmaken. Inspecteurs van de trojka van EU, IMF en ECB komen morgen in Athene aan om daar met de Griekse regering te praten over de voortgang van de hervormingen. De trojka komt eind augustus met een naar verwachting zeer kritisch rapport.

    • Pim van den Dool