Spaanse rente stijgt scherp na steunaanvraag regio’s

None

De onrust op de internationale financiële markten over Spanje is vanochtend verder opgelopen. Beleggers vrezen dat de vierde economie van de eurozone naast Europese bankensteun spoedig een volledige ‘redding’ nodig heeft.

Het wantrouwen wordt aangewakkerd door de slechte financiële situatie van de autonome regio’s. In het sterk gedecentraliseerde Spanje hebben veel regio's moeite om hun grote schulden te herfinancieren. Vrijdag kondigde de regering aan voor de regio’s een noodfonds van 18 miljard op te richten. Valencia meldde dezelfde dag nog een beroep te zullen doen op dat noodfonds. En zaterdag meldde de zuidoostelijke regio Murcia 200 en 300 miljoen euro steun te willen aanvragen.

De Spaanse tienjaarsrente bedroeg rond het middaguur bijna 7,5 procent, een recordniveau dat op den duur onhoudbaar is. De zogenoemde ‘spread’, het renteverschil met de meest veilig geachte Duitse staatsobligaties, bereikte een recordhoogte van 6,4 procentpunt. Ook de rente van Italië – dat wordt gezien als het volgende probleemland dat dreigt om te vallen – liep op, tot 6,4 procent, de hoogste stand sinds eind januari.

Begin juni zette Europa de Spaanse regering onder druk een kapitaalinjectie van maximaal 100 miljard euro te accepteren voor haar financiële sector. Banken zijn hard geraakt door de crisis op de huizenmarkt.

Investeerders blijven echter twijfelen aan de houdbaarheid van de Spaanse overheidsfinanciën en de hoge particuliere schuldenlast nu de economie sterk krimpt, de overheid streng bezuinigt en een kwart van de bevolking werkloos is.

De centrale regering wil het eigen noodfonds volstorten met de opbrengst van privatiseringen, maar de vraag is of die genoeg opleveren. Naar verwachting zullen zeker zes van de zeventien regio’s uiteindelijk een beroep doen op liquiditeitssteun. Het grootste bedrag gaat waarschijnlijk naar Catalonië, waarvan de economie in omvang vergelijkbaar is met die van Portugal.

De Spaanse regering riep de Europese Centrale Bank de afgelopen dagen op weer te interveniëren om zo de rente te drukken. Maar in een interview met Le Monde sloot ECB-president Draghi dit zaterdag uit. „De ECB is er niet om de financiële problemen van landen op te lossen.”