Spaanse rente alweer naar record - Europese beurzen in mineur

De Aziatische en Europese beurzen stonden vanochtend diep in het rood door zorgen bij beleggers over de eurocrisis. Foto Reuters / Daniel Munoz

De rente die Spanje moet beloven op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is vanochtend tot boven de 7,5 procent gestegen en heeft daarmee alweer een record bereikt. De Europese beurzen staan intussen diep in het rood door zorgen bij beleggers over Spanje en Griekenland.

De Spaanse rente stond rond tien uur vanochtend op 7,56 procent, terwijl een percentage van 7 procent voor een land als onhoudbaar wordt gezien. Door de torenhoge rente wordt het voor de Spaanse staat steeds moeilijker om geld te lenen op de kapitaalmarkten en bovendien wordt op deze manier het financieren van de toch al hoge Spaanse staatsschuld steeds duurder. Beleggers zijn bang dat Spanje het volgende land is dat noodhulp van andere Europese landen nodig heeft.

De onrust rond Spanje houdt aan, ondanks dat Europa vrijdag definitief besloot om tot honderd miljard euro te stoppen in het redden van de ernstig verzwakte Spaanse bankensector. Ook bleek dit weekend dat verschillende regionale overheden in grote financiële problemen zitten. Vrijdag werd ook nog bekend dat de Spaanse economie in 2013 niet zal groeien met 0,2 procent, zoals eerder gedacht, maar zal krimpen met 0,5 procent.

Europese beurzen in mineur door geruchten over Griekenland

De Europese aandelenmarkten openden vanochtend lager en stonden rond tien uur nog diep in de min door zorgen bij beleggers over Spanje en ook Griekenland. Het Duitse weekblad Der Spiegel berichtte gisteren dat het Internationaal Monetair Fonds nog maar weinig heil ziet in het verder ondersteunen van het noodlijdende land. Als het IMF de Grieken niet meer wil steunen, zou het land mogelijk in september failliet gaan, aldus Der Spiegel.

NRC Handelsblad schreef vorige week ook al dat het geduld van eurolanden met Griekenland op begint te raken. Als de Grieken niet vóór september alle achterstallige hervormingen en bezuinigingen doorvoeren, zijn “zeven tot acht” landen bereid de leningen stop te zetten, lieten bronnen aan de krant weten.

De beurs in Madrid stond vanochtend meer dan drie procent lager en ook elders in Europa waren de verliezen fors. De AEX hield het verlies rond tien uur beperkt tot zo’n één procent. De euro bereikte vanochtend ten opzichte van de Japanse yen het laagste punt sinds november 2000, een signaal dat beleggers steeds minder vertrouwen krijgen in de overlevingskansen van de Europese munt.

    • Pim van den Dool